EVROPSKA UNIJA U NOVIM PROBLEMIMA: "Stvara se mafijaška država"

“Pokušava stvoriti mafijašku državu, čiji je primarni cilj održati funkcioniranje piramide moći”,

  • Evropa

  • 26. Mar. 2024  

  • 1

Slovački premijer Robert Fico postaje problem za EVropsku uniju i to više nije tajna. Iako, ruku na srce, i očekivalo se da će biti problem kad je ponovno osvojio vlast.

Sve više kopira mađarskog premijera Viktora Orbána kada su u pitanju neliberalni stavovi, navodi Politico. I, od danas (20. ožujak) će prema njegovom nalogu biti zatvoreno posebno tužiteljstvo koje se bavilo ozbiljnim slučajevima korupcije, od kojih su mnogi uključivali Ficove vlastite zastupnike ili bliske poslovne saveznike.

“Pokušava stvoriti mafijašku državu, čiji je primarni cilj održati funkcioniranje piramide moći”, rekao je Michal Vašečka, politički analitičar na Bratislava Policy Institute.

Taj je potez izazvao bijes u Bruxellesu, a visoki dužnosnici Europske unije izrazili su zabrinutost zbog očitog kršenja vladavine prava. Europski parlament poduzima pravne mjere zbog tog poteza kako bi se izbjegle greške, i njihove posljedice, viđene u Mađarskoj.

Potpredsjednik Europskog parlamenta Martin Hojsík (PS) vjeruje da će Europska komisija situaciju u Slovačkoj tretirati ozbiljno. Kako su nakon brojnih Orbanovih “mutnih” poteza zamrznute milijarde eura Mađarskoj, sad bi se to moglo dogoditi Slovačkoj. A time bi se trebala spriječiti daljnja eskalacija radikalne politike.

Svejedno, prenosi N1, Fico tvrdi da svojim potezima štiti vladavinu prava, ali potrebno je jako se napregnuti i ignorirati stvarnost kako bi se prihvatili takvi argumenti. Jer, otkako se nanovo borio za vlast, primarni mu je cilj zatvaranje specijalnog tužiteljstva. Istrage ureda otvorene 2004. dovele su do brojnih osuda u visokoprofilnim slučajevima korupcije, od kojih su mnoge bile povezane s Ficovom vladajućom strankom Smer tijekom njegovih prethodnih premijerskih mandata.

Krajem veljače Ustavni sud Slovačke suspendirao je dijelove Ficove reforme kaznenog zakona koja je smanjila kazne za korupciju i skratila zastaru za teška kaznena djela kao što je silovanje. Ficova reforma kaznenog zakona izazvala je velike prosvjede diljem zemlje i razbjesnila oporbu, koja vjeruje da želi zaštititi sebi bliske kriminalce.

No odluka Ustavnog suda nije spriječila raspuštanje Specijalnog tužiteljstva i smjenu njegovog šefa, glavnog tužitelja Daniela Lipšica, kojeg Fico vidi kao neprijatelja.

Istovremeno, slovački premijer je fokusiran na pozicioniranje svojih ljudi u ključnim institucijama, baš kao što je Orbán učinio u Mađarskoj. A sljedeći potez mogao bi biti uspostavljanje kontrole nad medijima u Slovačkoj.

Vlada je prekinula komunikaciju s četiri domaća medija ubrzo nakon dolaska na vlast prošle jeseni, opisujući ih kao “neprijateljske” i “nedovoljno objektivne”. Umjesto toga, favorizira proruske. Fico je također napao javnu radioteleviziju Slovačke (RTVS) zbog neispunjavanja obveza i pozvao na promjenu njezinog vodstva.

Situacija je eskalirala u ožujku kada je ministrica kulture Martina Šimkovičová najavila nacrt zakona kojim bi se RTVS ugasila i zamijenila novim tijelom pod nazivom Slovačka televizija i radio (STaR), koje bi vodili politički imenovani ljudi.

Mediji su posebno osjetljiva priča jer kad su 2018. ubijeni istraživački novinar Ján Kuciák i njegova zaručnica Martina Kušnírova, Slovačku su pogodili najveći prosvjedi od Baršunaste revolucije 1989., kada sse tražilo rušenje svrgavanje komunističkog režima.

Nakon tih ubojstava, Fico je dao ostavku na mjesto premijera, zajedno s nekoliko drugih visokih dužnosnika. Sad se vratio i želi osvetu.

“Sada kada je ponovno na vlasti, želi osvetu. On lovi novinare”, izjavio je aktivist iz Košica Ján Gálik, jedan od osnivača inicijative Za pristojnu Slovačku, grupe civilnog društva koja je organizirala prosvjede nakon Kuciákovog ubojstva pa dodao:

“Opet stvaraju atmosferu u kojoj novinari opet mogu biti ubijeni. On je u potpunosti odgovoran za to.”

Predstojeći predsjednički izbori bit će sljedeći test za vladavinu prava. Slovaci 23. ožujka izlaze na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a vjerojatno će se drugi krug između dva najbolja kandidata održati 6. travnja.

Iako je uloga predsjednika uglavnom ceremonijalna, predsjednica u odlasku Zuzana Čaputová, koja ne traži reizbor, bila je važna u obrani od nekih kontroverznih odluka koje je donijela Ficova vlada.

Taj tampon možda uskoro više neće postojati jer je predsjednik slovačkog parlamenta – i Ficova desna ruka – Peter Pellegrini glavni kandidat za sljedećeg predsjednika. Izbori su neizvjesni. Pellegrini je na putu da osvoji 37 posto glasova, a kandidatu liberalne opozicije Ivanu Korčoku, bivšem ministru vanjskih poslova i veleposlaniku u SAD-u, predviđa se da će dobiti 36 posto.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...