SUAD ARNAUTOVIĆ KOMENTIRAO NAJAVE SCHMIDTA: "Mi smo uočili manjkavosti..."

Arnautović je medijima rekao kako je CIK aktivan učesnik priprema rješenja od 2021. godine.

  • Vijesti

  • 26. Mar. 2024  26. Mar. 2024

  • 0

Suad Arnautović, član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, komentarisao je moguće izmjene Izbornog zakona, koje bi mogao ovih dana nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Arnautović je medijima rekao kako je CIK aktivan učesnik priprema rješenja od 2021. godine.

Napomenuo je i kako je dva puta ova ustanova išla sa inicijativama prema Parlamentu BiH.

"Mi smo zakonom ovlašteni inicijatori promjena Izbornog zakona i uvidjeli smo određene manjkavosti u izbornom procesu i predložili smo tehničke izmjene. Nakon toga je došlo do određenih konsultacija i razgovora, pogotovo s Uredom visokog predstavnika", poručio je on.

Kako kaže, odjeljenje za pravne poslove je aktivno surađivalo s pravnim odjelom OHR-a.

"Što smo imali reći, rekli smo, s tim da smo ih zamolili da to bude čim prije. Da li će to donijeti PS BiH ili visoki predstavnik, mi jednostavno moramo znati pravila. Neovisno od toga, mi se spremamo za Lokalne izbore kao da se ništa neće desiti. Imamo ono što imamo, ali bi svakako voljeli da imamo određene inovacije. Ono što mi možemo uraditi, već smo krenuli – pripremamo podzakonske akte u nacrtu, i objavit ćemo ih na dan raspisivanja Lokalnih izbora", rekao je Arnautović.

Napomenuo je kako se najveće inovacije tiču izbornog procesa na sam dan izbora, ali i kako neće komentarisati detalje jer to nije usvojeno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...