POTPREDSJEDNIK FBiH REFIK LENDO: "Predstavnička demokratija nema alternativu"

Podsjeća da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

  • Politika

  • 26. Mar. 2024  26. Mar. 2024

  • 0

Zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija osnovno sredstvo artikulacije političke volje, donošenja odluka i usvajanja pravnih propisa, istakao je potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

"Iz vlastitog iskustva mogu svjedočiti o posljedicama nepoštivanja demokratskih procesa i ustavnog i pravnog poretka.

Podsjećam da je visoki predstavnik donio odluku o donošenju Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine koji će stupiti u pravnu snagu 1. maja 2024. godine, a pod uslovom da Parlament Federacije do tada ne usvoji vlastiti Amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

Visoki predstavnik je u odluci naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog Amandmana", kazao je Lendo.

Podsjeća da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

"Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te da pripremi i u proceduru uputi Amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije. Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik", dodao je Lendo.

Predstavnička demokratija nema alternativu! Pozivam Parlament FBiH da izvrši svoju obavezu i da usvoji Amandman na...

Objavljuje Refik LendoUtorak, 26. ožujka 2024.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...