A, SADA – RASPLET: „Rusija ne sjedi skrštenih ruku. Spremni su žrtvovati svoje igrače - Dodika i Čovića…“

Najteže će proći Republika Srpska, koja je već na ivici beznađa zbog teške finansijske, ekonomske i privredne situacije, a velika većina građana je na korak od socijalnog beznađa.

  • Mini market

  • 28. Mar. 2024  

  • 2

Rusija, naravno, ne sjedi skrštenih ruku i dio njihovog odgovora je stigao preko Dragana Čovića, koji nije prihvatio Šmitovu odluku, kao i kroz suludo histerisanje Nenada Stevandića, koji nametanje odluke proglašava terorističkim aktom. Sve to, očekivano, propraćeno je vrlo brutalnim saopštenjem Igora Kalabuhova, ambasadora Rusije u BiH, na račun Zapada, primarno SAD-a.

Dodik šuti, jer Stevandić vodi vrlo opaku igru koja će, ako se nastavi, veoma skupo da košta i Republiku Srpsku i Srbe kao narod. Ali, kada je Stevandić u pitanju, kao i sam Dodik, oni nikada nisu ni radili u ime Srba kao naroda, već uvijek protiv Srba za račun onih na čijoj su uzdi u tom trenutku bili, piše novinar Slobodan Vasković.

-Rusija je uspjela u svojoj namjeri da teško uzdrma BiH, ali i SAD ne popuštaju u svojoj nakani da očiste one koje smatraju ruskim pionima, primarno Dodika i Čovića, sa političke scene BiH.

Jednostavnije rečeno, obračun velikih sila u Regionu jasno je vidljiv na radaru u BiH, kao što je jasno vidljiva i nesposobnost EU da zajednički artikuliše sopstvenu spoljnu politiku, već se svi nesporazumi i raskoli koji postoje unutar nje sve jasnije i oštrije ocrtavaju i ukazuju da je EU daleko od svakog jedinstva, te da i u ovakvim situacijama svaka od zemalja članica primarno gleda sopstvene interese.

Naravno, pitanje je epiloga vrlo vrlo opasne situacije u kojoj se našla BiH.

Rusija je već dobila mnogo u posljednja dva dana, jer je došlo do javnog neslaganja SAD i Brisela, iako su Njemačka, Holandija i još neke države stale uz SAD.

SAD su, uprkos otporu Brisela, pokazale da imaju najveću moć i uticaj na dešavanja u BiH, da se ne odriču BiH, koju su oni stvorili i sačuvali i da, ako je, što bi rekao naš narod, stani - pani, ne haju baš previše ni za stavove Brisela.

Brisel se, jasno je, pokazao nedoraslim da sam rješava teška pitanja i vrlo rovitu situaciju u Regionu, ma koliko se trudili pokazati snagu.

Naravno, u ovom sukobu velikih, SAD, Rusije i Brisela, stradaće, kao i obično, mali. Vjerujem da je Hrvatskoj već saopšteno da bi polako trebali da se miču dalje od BiH, što znači da ostavljaju svoje glavne igrače u BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića, na milost i nemilost velikim silama.

Iskreno, ubijeđen sam da će obojica biti sklonjeni sa političke scene u BiH. Ubijeđen sam i da neće dobrovoljno pristati na to, što implicira da će biti teško devastirani prostori koje kontrolišu u BiH. 

Neće pristati, iz prostog razloga što im to neće dozvoliti Rusija, jer je, djelujući u BiH preko njih dvojice, uspjela da pokaže raspukline na relaciji Vašington-Brisel i to bez ikakvih ulaganja.

Istovremeno, Rusija nema nikakav drugi interes u BiH sem da izazove što dublje sukobe, pa ako je potrebno i nasilne, kako bi nanijela štetu Zapadu.

Rusija je svjesna da je BiH dio zapadnog bezbjednosnog okvira što je za njih još pozitivnije, jer na “gostujućem terenu” uspijevaju izavati teške političke sukobe.

Najteže će proći Republika Srpska, koja je već na ivici beznađa zbog teške finansijske, ekonomske i privredne situacije, a velika većina građana je na korak od socijalnog beznađa.

Vašington će u BiH “istjerati svoje” bez obzira na sve nesporazume sa Briselom, a činjenica da Rusija ima namjeru da žrtvuje Dodika i Čovića, kao i kleptokratske elite oko njih, samo im olakšava posao.

Ubijeđen sam da rata neće biti, ali više ne mogu da isključim čak ni oružane incidente, jer Dodik i Čović nemaju kud, a opake individue poput Stevandića, koji sada sav zapjenjen vodi “igru”, oduvijek su i željele samo krv, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...