NEVJEROVATNO: Spalio Kur`an u Švedskoj, pa otišao u Norvešku -"Švedska prima samo teroriste koji dobiju azil i zaštitu, dok su filozofi..."

Momika je švedsku slobodu izražavanja i zaštitu ljudskih prava nazvao "velikom laži".

  • Evropa

  • 28. Mar. 2024  

  • 3

Iračanin koji je spalio Kuran u Švedskoj rekao je da odlazi u Norvešku nakon što mu je švedska vlada oduzela boravišnu dozvolu.

Salwan Momika, 37-godišnji kršćanin iz Iraka, rekao je novinskoj agenciji AFP da je napustio Švedsku i stigao u Norvešku, gdje je planirao zatražiti azil.

"Švedska prima teroriste koji dobiju azil, dok su filozofi i mislioci protjerani"

"Napustio sam Švedsku zbog progona vladinih institucija", rekao je Momika u SMS-u za AFP. "Na putu sam za Norvešku. Švedska prima samo teroriste koji dobiju azil i zaštitu, dok su filozofi i mislioci protjerani", rekao je jučer za švedski tabloid Expressen.

"Selim se u zemlju koja me pozdravlja i poštuje. Švedska me ne poštuje", rekao je Momika dodajući da je već ušao u Norvešku i da je na putu za glavni grad Oslo.

Momika je švedsku slobodu izražavanja i zaštitu ljudskih prava nazvao "velikom laži".

Momika je inscenirao nekoliko spaljivanja i skrnavljenja islamske svete knjige u Švedskoj što je posljednjih godina izazvalo međunarodni bijes. Videozapisi njegovog provokativnog spaljivanja Kur`ana izazvali su bijes i kritike u nekoliko muslimanskih zemalja, što je dovelo do nereda i nemira u mnogim mjestima.

Švedska vlada osudila je skrnavljenje Kurana, ali je naglasila zakone zemlje koji se tiču slobode govora i okupljanja. U oktobru su švedske migracijske vlasti poništile Momikinu boravišnu dozvolu, rekavši da je dao netačne podatke u svom zahtjevu i da će biti deportiran u Irak.

No njegova je deportacija odgođena iz sigurnosnih razloga. Prema Momikinim riječima, njegov život bi mogao biti u opasnosti ako ga vrate u domovinu. Prošlogodišnje spaljivanje muslimanske svete knjige dovelo je do diplomatskih problema poput otkazivanja posjeta švedskog ministra odbrane Turskoj usred pregovora o pristupanju Švedske NATO-u.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...