DRAMATIČNO U UKRAJINI: Rusi napreduju u svim smjerovima, Zelenski bijesan - "Gdje su ti Patrioti, pa imate ih u izobilju!"

Ruski napreduju istočno od grada Časiv Jara u regiji Donjecka, a rovovski se rat nastavlja u područjima sjeverozapadno, zapadno i jugozapadno od Bahmuta, pokazuju karte ISW-a.

  • Svijet

  • 28. Mar. 2024  28. Mar. 2024

  • 0

Ruske su snage nedavno potvrdile napredak u blizini Kremine i Bahmuta, a ruska je vojska navodno počela regrutirati osoblje za elemente novoformiranog Lenjingradskog vojnog okruga, javlja Institut za proučavanje rata, koji je na svojem X-u objavio nekoliko geografskih karti na kojima se vidi novo stanje na frontu.

Ruski napreduju istočno od grada Časiv Jara u regiji Donjecka, a rovovski se rat nastavlja u područjima sjeverozapadno, zapadno i jugozapadno od Bahmuta, pokazuju karte ISW-a.

Na kartama ISW-a se vidi i ruski napredak oko grada Avdiivka, kojeg su zauzeli prošlog mjeseca. Rusi izvori tvrde da su njihove snage 25. marta napredovale u Bohdanivki, kao i zapadno i istočno od Vesele.

Geolocirani snimci objavljeni 24. marta pokazuju da su ruske snage napredovale južno od Bohdanivke, a rusko Ministarstvo odbrane je 23. marta ustvrdilo da su ruske snage zauzele selo Ivanivske.

ISW je na svojim kartama objavio i da su ukrajinske snage napredovale sjeverno od Senkivke. Dodaju i da su i ruske i ukrajinske snage ostvarile manje napretke duž crte Kupjansk-Kremina, kao i da u Zaporoškoj oblasti nema većih promjena na bojišnici.

Rusi i noćas raketirali Harkov i okolicu

Gradonačelnik ukrajinskog Harkova Ihor Terekhov izvijestio je o još jednom noćnom napadu Rusa na taj grad pri čemu je uništen jedan restoran i razbijeni su prozori na obližnjoj zgradi, dok je 12-godišnji dječak ubijen kada su ruske snage granatirale grad Borova, jugoistočno od Harkova, izvijestio je Reuters.

Terekhov je, pišući na Telegramu, naveo da u prvom napadu nije bilo povrijeđenih.

Policija je ogradila peterokatnu stambenu zgradu koja je pogođena, prozori su joj razbijeni, a balkoni teško oštećeni.

"Neki ljudi nisu imali sreće. Jedna je osoba poginula, drugi imaju rane od gelera", rekla je Kateryna Velnychuk, koja je bila sa svojim dečkom u zgradi u mjestu Borova, kada je pogođena.

Na mjestu događaja, muškarac sa zavijenom glavom pretraživao je ruševine oštećenog stana u potrazi za dvije mačke, koje je na kraju pronašao žive, navodi Reuters uz dodatak da je kraj ulaza u zgradu ležalo mrtvo tijelo pokriveno jaknom.

Harkov i okolno područje često su napadani projektilima i bespilotnim letjelicama tokom više od dvije godine rata, ali upotreba navođenih bombi velikog kalibra neuobičajena je za grad.

"Ruski teror nad gradom postaje sve gnusniji", istaknuo je rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na X-u i pozvao ukrajinske saveznike da njegovu zemlju opskrbe sa više protuzračne obrane i borbenih zrakoplova.

"Ne postoji racionalno objašnjenje zašto Patrioti (projektili), kojih ima u izobilju širom svijeta, još uvijek ne pokrivaju nebo Harkova i drugih gradova i zajednica koje napadaju ruski teroristi", napisao je Zelenski.

Putin: Rusija neće napasti NATO, lovce F-16 u Ukrajini ćemo obarati

U međuvremenu se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin rekavši da Rusija nema pretenzije ni na jednu zemlju NATO-a i neće napasti Poljsku, baltičke zemlje ni Češku, no ako Zapad opskrbi Ukrajinu lovcima F-16, ruske snage će ih obarati.

Obraćajući se pilotima ruskog zrakoplovstva, Putin je rekao da se od pada Sovjetskog Saveza 1991. taj vojni savez predvođen SAD-om proširio na istok prema Rusiji, ali da Moskva ne planira napasti nijednu državu NATO-a.

"Nemamo namjeru agresije prema tim državama", rekao je Putin, prema transkriptu iz Kremlja objavljenom u četvrtak.

"Poljska, baltičke zemlje, a i Česi su u strahu, no ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju potpuna je besmislica. To je budalaština", dodao je.

Kremlj, koji optužuje SAD da se bori protiv Rusije podupirući Ukrajinu novcem, oružjem i obavještajnim podacima, kaže da odnosi s Washingtonom vjerojatno nikad nisu bili gori.

Na pitanje o lovcima F-16 koje je Zapad obećao poslati u Ukrajinu, Putin je rekao da takvi zrakoplovi neće promijeniti situaciju u Ukrajini.

"Premda isporučuju F-16, a o tome govore i navodno obučavaju pilote, to neće promijeniti situaciju na bojnom polju", rekao je Putin.

"Uništit ćemo te avione kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecjevne bacače raketa."

Putin je rekao da bi F-16 mogao nositi i nuklearno oružje.

"Naravno, budu li se koristili s aerodroma u trećim zemljama, oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili", rekao je Putin.

Putinove primjedbe uslijedile su nakon komentara ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe ranije u srijedu da bi F-16 trebali dospjeti u Ukrajinu u narednim mjesecima.

Ukrajina, koja je sada više od dvije godine u intenzivnom ratu protiv Rusije, već mjesecima traži F-16.

Belgija, Danska, Norveška i Nizozemska među zemljama su koje su obećale donirati F-16. Koalicija zemalja obećala je pomoći u obuci ukrajinskih pilota za njihovo korištenje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...