KUM ZA SVADBE I TENDERE: Beogradski magazin otkrio kako je Vučićeva vlast namještala tendere za Omara Musabegovića, kuma na vjenčanju Jasmine Izetbegović

"Zvao sam ga istog dana kada je izašao tender. Doduše, nije se javljao, jer je bio uhapšen..."

  • Regija

  • 28. Mar. 2024  28. Mar. 2024

  • 2

Beogradski nedjeljnik „Radar“ (kojeg su nedavno pokrenuli bivši novinari „NIN-a“) u novom broju piše o aferi u srbijanskom državnom vrhu sa namještanjem tendera u koju je uključen i jedan lik, biznismen, poznat javnosti u Bosni i Hercegovini.  Riječ je o Omaru Musabegoviću koji je na tzv. „sarajevskoj svadbi stoljeća“ bio kum Jasmine Izetbegović, kćerke Sebije i Bakira Izetbegovića.

„JEDAN KIŠOBRAN ZA MOJU SEBIJU“

O Musabegoviću se sve do tada u široj javnosti nije mnogo znalo, poznato je bilo tek da je bio predstavnik jedne velike turske građevinske firme u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Tokom glamurozne svadbene svečanosti Musabegović je na sebe skrenuo pažnju po živopisnoj odjeći, kao i po džentlmenskom odnosu prema Sebiji Izetbegović kojoj je držao kišobran na putu od Begove džamije do hotela „Evropa“, gdje se svadba održavala.

Omar Musabegović je jedno vrijeme bio vlasnik poznate kafane „Pravda“ u centru Sarajeva.

Magazin „Radar“ objavio je stenogram razgovora kojeg su vodili Miloš Popović, šef kabineta Ane Brnabić, premijerke Srbije i Nebojša Šurlan, bivši direktor Građevinske direkcije Srbije. Cilj razgovora je bilo namještanje tendera od strane vrha vlasti u Srbiji u korist srpskog ogranka turske građevinske firme „Tasyapi“. List navodi da je posao bio vrijedan 15 miliona eura, te da se vjerovatno radilo „o izgradnji stanova za potrebe pripadnika bezbedonosnih snaga Srbije, Vojske, MUP-a i BIA-e“.

Kako se može vidjeti iz sadržaja objavljenog razgovora, cijeli državni vrh Srbije -  premijerka Brnabić, kabinet predsjednika Aleksandra Vučića, tadašnja ministarka Zorana Mihajlović - vršili su pritisak da se posao dodijeli turskoj firmi, odnosno da se na tenderu eliminira eventualna konkurencija koja bi dala nižu ponudu.

Nebojša Šurlan, direktor Građevinske direkcije Srbije (koji je ove nedjelje podnio ostavku) u telefonskom razgovoru u više navrata govori Brnabićkinom šefu kabineta Popoviću da je razgovarao sa Omarom Musabegovićem, zastupnikom „Tasyape“.

„Bio mi Omar (Musabegović) ovde sada, pre sat vremena. Kaže: „Znaš ja nemam licencu“. A rekoh, čoveče gde si ti j... te bog. Pre tri nedelje smo objavili tender... Zvao sam ga istog dana kada je izašao tender. Doduše, nije se javljao, jer je bio uhapšen... Čekaj bre, ej, premijerka se sastaje sa nekim ko je uhapšen. Kapiraš?

JOŠ DA IMAM TENDERA, VIDIO BI SVIRKE

Brnabićkin šef kabineta Popović mu odgovara: „ Ja sam nju (Anu Brnabić) posle sastanka pitao otkud on ovde? Ona kaže - ne znam šta ovi Turci rade. On je došao sa svojim gazdom, sa šefom. Ovaj ga poveo na sastanak, njega i kćerku svoju...

U jednom dijelu razgovora se pominje i šef kabineta Aleksandra Vučića, Ivica Kojić, iz čega se može zaključiti da je cijeli državni vrh bio uključen u namještanje tendera za tursku kompaniju koju je zastupao Omar Musabegović.

Turski građevinski gigant „Tasyapi“ koji bi trebao biti nositelj najvećeg dijela poslova na izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo, prije tri godine se preko svojih  advokata distancirao od Omara Musabegovića. U pismu-demantiju kojeg su prije tri godine uputili sarajevskim medijima „Tasyapi“ su se „u potpunosti ogradili od nezakonitog djelovanja Omara Musabegovića kao bivšeg zastupnika kompanije Tasyapi u Beogradu...“. Rečeno je da je je Musabegović smijenjen  „od kada je rukovodstvo kompanije saznalo za njegovu umiješanost u koruptivne afere u Srbiji iz 2019. godine o čemu su pisali srbijanski mediji“.

No, kako je vidljivo iz članka objavljenom u „Radaru“, Omar Musabegović je sa vrhom srbijanske vlasti razgovarao o tenderu i nakon što je bio uhapšen.

ČEKAO BAKIRA, DOČEKAO DODIKA

Bosanskohercegovački mediji su izvijestili da je Omar Musabegović u junu 2022. godine, dakle nakon što je navodno  otjeran iz firme „Tasyapi“, bio u delegaciji koja je dočekala Milorada Dodika, tada člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tokom njegove službene posjete Turskoj.   

Magazin „Radar“ prethodno je objavio razgovor između Nebojše Šurlana i ministra financija Srbije Siniše Malog koji je od njega tražio da financijski pomogne navijače „Crvene zvezde“ sa 100 hiljada eura, naglašavajući da to od njega traži i „Glavni Šef“. Na to je u televizijskom intervjuu reagirao Aleksandar Vučić. Priznao je da je vjerovatno on taj Glavni Šef, da je pomagao svima, a Šurlana je nazvao „bednikom“.

(SB)  

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...