NERIN DIZDAR PORUČIO VLASTIMA U RS-u: "Umjesto proganjanja vještica, zaštitite povratnike"

"Podsjećam vlasti u ovom dijelu naše zemlje da je Bosna i Hercegovina prema Globalnom indeksu prijetnje terorizma u rangu zemalja s najnižim rizikom od terorizma..."

  • Politika

  • 28. Mar. 2024  28. Mar. 2024

  • 0

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar reagovao je na dokument o kojem se danas raspravlja na sjednici Narodne skupštine RS.

 Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Navodna Informacija o aktuelnoj situaciji. Kažem navodna, jer dokument obiluje neistinitim podacima i fabrikacijama s pravnog, političkog i općedruštvenog aspekta.

Od pogrešnih tumačenja državnog uređenja, statusa unutrašnjih administrativnih jedinica, pa do globalnih prilika, akt obiluje pristrasnim, netačnim i ideologiziranim formulacijama.

S aspekta sigurnosnog stanja povratnika, posebno zabrinjava očito ciljano, instruirano i politički motivirano fabriciranje navodne ozbiljne prijetnje “islamskog terorizma”. Izmišljanjem tobožnje velike terorističke prijetnje, ponovo političke strukture entiteta RS doprinose faktičkom ugrožavanju povratnika Bošnjaka i drugih muslimana koji žive u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine. Tim povratnicima se na leđa stavlja teret sumnje, teret prijetnje, iako se radi o populaciji koja je od najranijih vremena povratka zapravo žrtva diskriminacije, segregacije i fizičkog ugrožavanja.


Podsjećam vlasti u ovom dijelu naše zemlje da je Bosna i Hercegovina prema Globalnom indeksu prijetnje terorizma u rangu zemalja s najnižim rizikom od terorizma. Matematički iskazano, prema stručnoj analizi eksperata, rizik od terorizma u našoj zemlji je 0 (nula). Višestruko veći rizik od terorizma postoji npr. u državama poput Velike Britanije, Kanade i skoro svih država EU.

Prema podacima Specijalnog izvjestitelja UN-a, prijetnja terorizma u Bosni i Hercegovini “se generalno procjenjuje kao veoma niska… među najnižim u svijetu.” Umjesto da traže terorističku prijetnju gdje je nema, pozivam vlasti RS-a da se pozabave sigurnošću povratnika i osiguranjem njihovih temeljnih prava. To mora biti prioritet uzimajući u obzir i da sa sigurnosnog aspekta relevantne organizacije poput Human Rights Watch-a kao jednu od najvećih sigurnosnih prijetnji prepoznaju učestale napade na povratnike u entitetu RS i “slabe napore da se ovi incidenti istraže” od strane vlasti ovog entiteta.

Umjesto traženja ili prizivanja vještica, vrijeme je da se vlasti u RS-u pozabave svojim najvećim sigurnosnim neuspjehom, zaštitom ljudskih, političkih, ekonomskih i sigurnosnih prava povratnika", stoji u Dizdarovoj reakciji.

Za današnju sjednicu Narodne skupštine RS priređen je radni materijal naslovljen kao navodna Informacija o aktuelnoj...

Objavljuje Nerin DizdarČetvrtak, 28. ožujka 2024.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...