SARAJEVSKOM "STAZOM SJEĆANJA": Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Centralni događaj projekta "Stazom sjećanja" bit će održan 5. aprila u periodu od 11 do 12.30 sati na lokacijama od Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 do Baščaršije.

  • Sjećanje

  • 29. Mar. 2024  

  • 0

Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo od 5. marta realizuje projekat "Stazom sjećanja" u cilju odavanja počasti svim ubijenim građanima Sarajeva i poginulim braniteljima Armije i MUP-a RBiH tokom najduže opsade grada u modernoj historiji čovječanstva.

Centralni događaj projekta "Stazom sjećanja" bit će održan 5. aprila u periodu od 11 do 12.30 sati na lokacijama od Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95 do Baščaršije.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić rekao je da je okupljanje građana-učesnika planirano u 10.45 sati kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, odakle počinje šetnja u tišini koja će se odvijati kroz ulice Maršala Tita, Ferhadija, Sarači do Baščaršije gdje će biti postavljena centralna bina.

Duž rute kretanja učesnika šetnje, bit će postavljene donirane cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva i poginule branitelje Armije i MUP-a RBiH, kao i postavke kod kojih će se svi učesnici, građani, ali i turisti, moći informisati o načinu života u opkoljenom Sarajevu, borbi građana za preživljavanje, duhu koji uprkos stalnoj paljbi agresori nisu ubili.

U centralnom događaju "Stazom sjećanja" učestvuju i izvođači: Lejla Jusić, Ivan Ščitinski, vokalni ansambl "Pro Musica", hor Srednje muzičke škole Sarajevo, ženski vokalni ansambl "Corona", hor "Šapat srca" te dječiji hor "Mali slavuji" koji će prigodnim izvedbama odati počast svim ubijenim građanima opkoljenog Sarajeva.

Izvedbe su planirane duž rute kretanja kolone učesnika na sljedećim lokacijama: Spomenik ubijenoj djecu opkoljenog Sarajeva 92-95, terasa Vječne vatre, plato kdo Tržnice, plato kod Katedrale, križanje ulica Ferhadija i Velika avlija Laure Papo Bahorete, ulica Sarači kod Begove džamije i Baščaršija.

"Tokom šetnje na određenim lokacijama će biti postavljene informacije vezano za sam projekat ali i period opsade. Na određenim lokacijama bit će izveden prigodan program", pojasnio je Kulanić.

Tokom realizacije projekta "Stazom sjećanja" građani, javna preduzeća, udruženja i institucije vlasti donirali su cipele.

Cipele su prikupljane na punktovima koje je ustupio KJKP RAD, ali i na mnogim frekventnim lokacijama u Sarajevu u čemu su im pomogli brojni volonteri koji su se prijavili da budu dio ovog projekta i daju svoj doprinos.

Projekat su podržali i učenici škola u Kantonu Sarajevo, vlasti, javna preduzeća, udruženja, ali i brojni građani od kojih je većina podijelila s njihovim vrijednim volonterima i priču o cipelama koje doniraju, a koje su nerijetko nosili tokom rata ili simbolizuju nekoga njima bliskog ko je tokom opsade Sarajeva ubijen. Njihove priče možete potražiti na društvenim mrežama Memorijalnog centra Sarajevo.

O značaju projekta govorio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

"Staza sjećanja budu emocije, i tužne i radosne. Radosne jer ostavljamo nešto u amanet našim sljedećim generacijama. Ostavljamo im projekat, kulturu sjećanja jer će ovaj projekat biti trajni podsjetnik. Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava, poricanja koja je neprikadna od istočnih i zapadnih susjeda i komšija. Rat nikada nije prestao", rekao je Osmanović.

Samir Avdić, dogradonačelnik Grada Sarajeva, podsjetio je da su prošle 32 godine od opsade Sarajeva, ali Sarajevo i Sarajlije pamte te dane agresije.

"Važno je da se uvijek podsjećamo na nevino ubijene građane, na naše najbolje sinove i kćeri koji su položili svoje živote da bismo mi danas sjedili ovdje", dodao je Avdić.

federalna.ba/AA

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...