ŠTA SE DOGAĐA U REPUBLICI SRPSKOJ: Policija u pripravnosti, Siniša Karan upozorava –„Svako ko pokuša tako nešto, bit će eliminisan…“

Prate se i već evidentirana lica koja se smatraju da potencijalno mogu ugrožavati bezbjednost, a preduzete su i druge mjere.

  • Društvo

  • 30. Mar. 2024  

  • 3

Nakon infomacija koje su stigle od predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se sprema njegovo hapšenje i da će čak biti upotrebljeno oružje u slučaju otpora, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan kaže da će svaki takav pokušaj MUP spriječiti.

Ministar kaže da je Dodik već godinama najugroženija ličnost i da MUP pruža maksimalnu zaštitu u smislu fizičkog obezbjeđenja.

- Na svaku smo reagovali i eliminisali ih, i ove prijetnje najozbiljnije shvatamo. Procjenjujemo i preduziammo i preduzećemo sve adekvatne mjere i bićemo i jesmo i sada smo garancija bezbjednosti predsjednika Republike, kazao je Karan.

MUP svakodnevno razmatra svaku bezbjednosnu situaciju koja se odnosi na moguće ugrožavanje bezbjednosti predsjednika RS. Prošle godine, tvrdi Karan, imali su desetak napada različite vrste i upućenih prijetnji prema Dodiku. Spremni su da odgovore i na najnovije prijetnje hapšenjem.

- A to, što prijetite da ćete uhapsiti Milorada Dodika, prijete mi. Informacija, da su mi poručili, da ukoliko moje obezbjeđenje pruži njima otpor da će pucati u mene. Јa im kažem da ćemo pružiti otpor, rekao je Milorad Dodik.

- Svako ko se drzne da na bilo kakav protupravni način priđu predsjedniku Republike, biće eliminisan. U tom pravcu ne mogu da ugroze njegovu bezbjednost, poručio je Karan.

Stručnjak za bezbjednost Saša Mićin ne vidi razlog za hapšenje Dodika. Povezati ga ne može ni sa suđenjem u Sarajevu, jer kaže, i po tom pitanju ispoštovao je sve pravne, ali i istražne procedure.

- Očito je to pokušaj neke vrste prijetnje ili dizanja temperature u nekom prostoru. Kada gledate, čisto sa pravne tačke gledišta, apsolutno je sve da kažem čisto i, s druge strane, ovog momenta ne vidim ni neki opravdani razlog bilo kakvog pokušaja, a da ne govorim takve vrste privođenja predsjednika Republike, rekao je Saša Mićin, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka UNIBL i direktor Instituta za bezbjednost.

- Organi nadležni za bezbjednost predsjednika i drugih institucija Republike Srpske moraju nedvosmisleno da povećaju bezbjednsot i pojedinaca i institucija u više prstenova obezbjeđenja, da bukvalno ne dozvole pristup ili blizinu, mogućnost hapšenja i nezakonitog lišavanja slobode. Ukoliko neko primijeni oružje na prostoru Republike Srpske  mora mu se odgovoriti na isti način, rekao je Mitar Kovač, stručnjak za bezbjednost iz Srbije.

-MUP Republike Srpske prati i sve moguće ekstremne i radikalne elemente, kao i sljedbenike određenih ideologija koje smatraju da je terorizam jedno od rješenja za njihove političke probleme, posebno nakon napada u Moskvi.

Prate se i već evidentirana lica koja se smatraju da potencijalno mogu ugrožavati bezbjednost, a preduzete su i druge mjere. Među njima i fizičko obezbjeđenje policije sa dugim cijevima na javnim mjestima i skupovima gdje se okuplja veći broj građana, poručuju iz policije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...