KOSOVO ULAZI U VIJEĆE EVROPE: Srbiju je napustio čak i Orban

Kako se razvijala situacija oko članstva Kosova u Vijeću Evrope, reakcija Beograda je više ličila na histeriju. Za Vučića i njegovu stranku to bi moglo imati katastrofalne izborne posljedice. Šta učiniti u ovoj situaciji uopće nije jasno.

  • Regija

  • 30. Mar. 2024  30. Mar. 2024

  • 3

U bliskoj budućnosti, Vijeće Evrope će pozvati Kosovo u svoje redove. 

Ovo je zapanjujući udarac za Srbiju, koja ovu djelimično priznatu državu smatra svojim dijelom, piše Evropejska Pravda, utjecajni portal u Ukrajini, prenosi Politički.ba.

alt

Beograd priprema odgovor na ovaj geopolitički poraz i čak je javno zaprijetio da će napustiti Vijeće Evrope ako Kosovo postane član te organizacije. Ali ovaj korak će automatski značiti kraj evropskih integracija Srbije.

Dakle, region Balkana je sada na pragu drastičnih promjena, piše urednik Evropejske Pravde” Serhij Sidorenko u tekstu "Zamka za prorusku Srbiju". 

Vijeće Evrope, koje je, zajedno sa Evropskom unijom, ključna međunarodna organizacija na kontinentu, ove nedjelje je došao na cilj po pitanju pristupanja Kosova svojim redovima. 

U srijedu se u Parizu sastao politički komitet Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE). Na dnevnom redu je bilo samo jedno suštinsko pitanje: da se usvoji izvještaj koji bi dao zeleno svjetlo za pristupanje Kosova.

Izvori Evropejske Pravde, obaviješteni o sastanku političkog komiteta PACE,  oni koji su na njemu učestvovali, kažu da se Srbija borila do posljednjeg daha, pokušavajući osujetiti odluku tog odbora. 

Ali razvoj događaja na zatvorenoj sjednici samo je potvrdio koliko je Srbija ostala izolirana.

U kritičnom trenutku svi partneri su je napustili. Uključujući Grčku.

Na kraju je odluka, koja se u Beogradu smatra katastrofalnom, usvojena sa 31 glasom za. Četiri poslanika glasala su protiv, jedan Grk je bio suzdržan.

Značajno je da je ovog puta čak i mađarski premijer Viktor Orban napustio svog prijatelja, predsjednika Srbije, Vučića!

Ali najvažnije je da skoro jednoglasno glasanje u komitetu ne ostavlja nikakvu sumnju: na sjednici PACE, koja će se održati u Strazburu u trećoj nedjelji aprila, Skupština će konačno usvojiti ovu odluku bez ikakvih "antikosovskih" amandmana.

Nadalje, prema proceduri, potrebno je još jedno glasanje u Komitetu ministara Vijeća Evrope.

Na osnovu tempa koji je proces dobio, gotovo je izvjesno da će Komitet ministara Vijeća Evrope glasati o odluci na ministarskom sastanku 16. i 17. maja u Luksemburgu.

Zatim, Evropska konvencija o ljudskim pravima mora biti ratificirana u Prištini (nema sumnje da će to postati super-prioritetni zadatak za tamošnji parlament, a podrška će biti jednoglasna), dokumenti o ratifikaciji će biti prebačeni u Strazbur - i proces pristupanja Kosova će biti završen. 

Politički utjecaj proruske Srbije u organizaciji opao je upravo nakon isključenja Rusije iz njenih redova uslijed sveobuhvatne agresije na Ukrajinu. Nakon toga, Kosovo je odlučilo da rizikuje.

Kako se razvijala situacija oko članstva Kosova u Vijeću Evrope, reakcija Beograda je više ličila na histeriju.

Za Vučića i njegovu stranku to bi moglo imati katastrofalne izborne posljedice. Šta učiniti u ovoj situaciji uopće nije jasno.

Glasači očekuju oštre akcije Beograda.

Istupanje zemlje iz Vijeća Evrope, kojim plaši Vučić, značit će zaustavljanje čak i nominalnog kretanja zemlje ka EU.

Država koja nije članica Vijeća ne može ni biti kandidat.

Tako su se srbijanske vlasti našle na raskrsnici. Svaki put je opasan. Možete izgubiti ili podršku birača, ili evropski status, ili oboje odjednom. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...