"SB" NA PROSLAVI VELIKOG BLAGDANA: Uskršnja misa u katedrali Srca Isusova okupila vjernike uz pjesmu i molitvu na usnama (FOTO)

Pročitan je dio Jevanđelja po Ivanu, a iznova se obratio nadbiskup Vukšić, koji je između ostalog, kazao da je volja Božija da budemo okrenuti jedni prema drugima i da ne stvaramo razdor.

  • Vijesti

  • 31. Mar. 2024  31. Mar. 2024

  • 0

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu održana je uskršnja liturgija kojoj su prisustvovale brojne Sarajlije, a u molitvi ih je predvodio nadbiskup metropolit bosanski Tomo Vukšić.

On se na početku liturgije obratio vjernicima, a uskršnji obred je počeo molitvom. Sve je pratio katedralni zbor Josip Štadler pod vodstvom Marka Stanišića.

Zbor je otpjevao nekoliko duhovnih pjesama, a među kojima i "Slavu", koja označava trijumfalnu pjesmu spasenja.

Pročitan je dio Jevanđelja po Ivanu, a iznova se obratio nadbiskup Vukšić, koji je između ostalog, kazao da je volja Božija da budemo okrenuti jedni prema drugima i da ne stvaramo razdor.

"Svaki čovjek može dati svoj doprinos tako što će svojim primjerom pokazati kako bi trebalo biti, možemo biti svetionik u mraku na uburkanom moru", kazao je.

Svi zajedno su zatim pročitali "Oče naš", a "Vjerovanjem" je završen drugi dio uskršnje liturgije.

Treći dio je euharistijska služba prilikom čega sveštenici osvještavaju hljeb i vino, koji zatim postaju tijelo i krv Hristovo i darivaju se vjernicima.

Nakon što su hljeb i vino osveštani, uslijedio je obred razmjene mira prilikom čega vjernici jedni drugima pružaju ruke kako bi se mogli pričestiti. (Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...