VIJEĆE MINISTARA SE RUGA PARLAMENTU BIH: Odluku o pomoći Gazi nisu ispoštovali

Interesantno je da u odgovoru na (ne)postupanje po zahtjevu za pomoć stanovništvu Gazi Amidžić govori o pomoći Ukrajini.

  • Politika

  • 31. Mar. 2024  

  • 1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije ispoštovalo zaduženje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o dodjeli milion KM iz tekuće rezerve za medicinsku pomoć stanovništvu Gaze, s posebnim akcentom na djecu Gaze.

Ovakvu zastupničku inicijativu je Zastupnički dom usvojio još u novembru prošle godine, a prije nekoliko dana u Parlament BiH je stigao odgovor Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine o tome zašto obaveza još nije izvršena, piše Faktor.ba.

Tako ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić podučava da Vijeće ministara BiH odlučuje o upotrebi tekuće rezerve, ali i da je zbog privremenog finansiranja koje je na snazi od januara do marta ove godine (iako je inicijativa bila usvojena prošle godine) može biti korištena najviše četvrtina iznosa tekuće rezerve koja je bila na raspolaganju 2023.

Inicijativom je zaduženo Vijeće ministara BiH da putem Ministarstva finansija izdvoji novac, ali Amidžić je u odgovoru kazao da treba tražiti stav i ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti i za ljudska prava koji bi eventualno pripremili prijedlog odluke o odobravanju tekuće rezerve.

Interesantno je da u odgovoru na (ne)postupanje po zahtjevu za pomoć stanovništvu Gazi Amidžić govori o pomoći Ukrajini.

"Vijeće ministara je donijelo odluku (u martu 2022., op.a.) o odobravanju pomoći iz tekuće rezerve Društvu Crvenog krsta BiH u svrhu pružanja međunarodne pomoći Crvenom krstu Ukrajine za pomoć u lijekovima i drugim potrepštinama. Međutim, odluka nije realizovana zbog nemogućnosti uplate doniranih sredstava Crvenom krstu Ukrajine.

Slijedom ove činjenice Ministarstvo sigurnosti je pripeemilo prijedlog odluke o prestanku važenja odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve u svrhu pružanja pomoći Crvenom krstu Ukrajine. Imajući u vidu sve navedeno, predlažemo da se nadležne institucije izjasne o realizaciji inicijative", piše u odgovoru kojeg potpisuje Amidžić, mada nije najjasnije kakve veze ima nemogućnost uplate donacije Crvenom krstu Ukrajine s pomoći stanovništvu Gaze, piše Faktor.

Zastupnik SDA Safet Kešo, koji je zajedno sa zastupnikom NiP-a Nihadom Omerovićem predložio ovu inicijativu, je ponašanje Vijeća ministara nazvao ruganjem Parlamentu.

On je na sjednici Zastupničkog doma prošlog mjeseca istakao da je inicijativa podnesena u novembru 2023. godine, a tek se u januaru 2024. našla na dnevnom redu Vijeća ministara.

– Istovremeno su 28. decembra na telefonskoj sjednici krčmili nekih preko 3,5 miliona maraka za nevladine organizacije, odnosno udruženja, preko dva ministarstva, Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva za ljudska prava. Ta 3,5 miliona ili 3,6 miliona KM koliko je bilo predviđeno tada budžetom i planirano na toj historijskoj majskoj sjednici, za kupovinu helikoptera, sada su očigledno krčmili na kraju decembra 2023. godine. Dakle, potpuno je neprihvatljivo da nam se na ovaj način rugaju, da se igraju i sa kalendarom i sa onim što je bila njihova obaveza – ukazao je nedavno Kešo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...