NA KRAJU APRILA ČEKA NAS JEZIV FENOMEN: Posljednji put bio 1803. godine, a idući tek 2245. godine

To je rijedak događaj kada se dva specifična periodična roja različitih životnih ciklusa pojavljuju istovremeno i preklapaju se na istoj lokaciji.

  • Šareni svijet

  • 01. Apr. 2024  

  • 0

Prvi put u 221 godinu, dva ogromna roja cikada uskoro će istovremeno izroniti iz zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se upustili u bučno parenje, prenosi Live Science. Rijetki dvostruki roj cikada uključivat će dva najveća roja cikada, Roj XIII i XIX, koji će se pojaviti zajedno nakon što su proveli 17, odnosno 13 godina pod zemljom.

Periodični rojevi cikada nalaze se samo na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Kada konačno izrone nakon dugog juvenilnog razdoblja, to čine u ogromnom broju. Kada se izlegu, nezrele periodične cikade, poznate kao nimfe, hrane se sokom korijena drveća pod zemljom prije nego što izrone u odraslost kako bi se parile - što je bučan i užurban prizor koji traje nekoliko sedmica. Ovaj nevjerojatan prirodni spektakl posljednji se puta dogodio 1803. godine i neće se ponoviti sve do 2245. godine.

Iako postoji više od 3.000 vrsta cikada, samo je sedam ovakvih periodičnih cikada (Magicicada). Od njih tri imaju životne cikluse od 17 godina, a četiri od 13 godina. Periodične cikade imaju mnogo duže životne cikluse od neperiodičnih cikada, koje sazrijevaju svako ljeto i nalaze se širom svijeta. Naučnici sa Univerziteta u Connecticutu (UConn) mapirali su aktivnost rojeva cikada u bazi podataka Projekta periodičnih cikada, što pokazuje da će se dvostruki roj početi pojavljivati krajem aprila 2024. godine i trajat će nekoliko sedmica.

IZAĆI ĆE IH MILIJARDE

"Izlazit će milijarde, čak i bilijuni cikada istovremeno diljem 17 saveznih država", rekao je Chris Simon, profesor na Odjelu za ekologiju i evolucijsku biologiju UConn-a i jedan od naučnika koji vodi bazu podataka, za Live Science.

Unatoč ogromnom broju insekata koji se očekuje da će se pojaviti, su-izlazak Roja XIII i XIX vjerojatno neće biti puno drugačiji od drugih pojava periodičnih cikada. To je zato što se većinom neće pojavljivati na istim lokacijama. Postoji samo mali šumski prostor u Springfieldu, Illinois, gdje bi se ta dva roja mogla pojaviti istovremeno.

"Rojevi se neće značajno preklapati zbog širenja po geografskoj širini", rekao je John Cooley, osnivač Projekta periodičnih cikada i profesor na Odjelu za ekologiju i evolucijsku biologiju UConn-a, za Live Science. "Ali bit će puno cikada ... baš kao što ima puno mrava, muha. Insekti dolaze u velikim brojevima."

To je rijedak događaj kada se dva specifična periodična roja različitih životnih ciklusa pojavljuju istovremeno i preklapaju se na istoj lokaciji. "Su-izlazak bilo koja dva roja različitih ciklusa je rijedak, jer su ciklusi neparnog broja", rekao je Cooley. "Bilo koji određeni 13- i 17-godišnji rojevi samo će se su-izlaziti jednom svakih 13 x 17 = 221 godina."

NISU SE JAVLJALI ISTOVREMENO

Unatoč njihovoj geografskoj blizini, ta dva roja nisu se pojavila istovremeno već 221 godinu, iako su mnogi drugi 13-godišnji i 17-godišnji rojevi izlazili iste godine. "2015. godine bio je posljednji put kada je 13-godišnji roj izišao s 17-godišnjim rojem, kada je Roj XXIII izišao s Rojem IV. Međutim, dva roja nisu bila geografski blizu", rekla je Simon. "Slično tome, susjedni Roj IV i Roj XIX pojavili su se 1998. godine, ali opet nisu bili blizu."

Prema naučnicima koji prate rojeve, karta izlaska periodičnih cikada nudi najbolju pretpostavku gdje će se pojaviti. Roj XIII očekuje se da će se pojaviti na srednjem zapadu, uglavnom oko sjeverno-središnjeg Illinoisa, Ohija i Iowe. Roj XIX pokrit će dijelove Illinoisa, kao i šire geografsko područje na jugoistoku SAD-a, uključujući Louisianu, Virginiju i Sjevernu Karolinu.

Dva roja vjerojatno se neće međusobno križati jer je njihov preklapanje ograničeno. "Neće biti novog roja ili ciklusa," rekla je Simon. čak i ako se dva roja križaju, naučnici ne očekuju velike promjene. "Čak i ako bi se rojevi križali, bilo kakvi potomci bili bi neodvojivi od cikada koje nisu hibridi", rekla je Simon.

KAKO ĆE TO IZGLEDATI

Dvostruki roj očekuje se da će izgledati kao normalni izlazak periodičnih cikada, s ogromnim brojem cikada koji izlaze iz zemlje u večernjim satima. Tokom prve sedmice pojave, cikade će se viđati ujutro, sjedeći na nižem bilju nakon što se oslobode vanjske ljuske izlijevanjem, prije nego što se penju prema gore u drveće kako bi se parili i, konačno, kako bi ženke položile jaja. Sljedećeg će jutra izroniti nova skupina cikada dok se svi ne pojave.

Nakon što se penju visoko u drveće, mužjaci će proizvoditi glasan krik parenja, koristeći snažne bubnjevite organe poznate kao timbali kako bi privukli ženke. Ženke će zatim odgovarati pozivu u koru kliktanjem koje će se povećavati u intenzitetu i glasnoći kako se parenje bude odvijalo.

"Izgledat će kao prilično normalna godina periodičnih cikada s puno aktivnih, letećih odraslih jedinki tokom otprilike tri sedmice, ovisno o tome kako prolazi proljeće, dok odrasli završavaju svoje parenje i polaganje jaja", rekao je Cooley. "Zatim će odrasli umrijeti i stvari će se vratiti u normalu. Otprilike šest sedmica kasnije, jaja će se izlegati, ali većina ljudi neće to primijetiti, jer su mladunci mali i neprimjetni." Većina cikada umrijet će u roku od dva do šest sedmica nakon parenja, pri čemu će mnoge umrijeti pri izlasku. Nakon tri sedmice, većina cikada bit će visoko u drveću, a nakon mjesec dana bit će velik broj ženskih cikada koje će polagati jaja u drveće. Jaja će zatim pasti na niže tlo da se izlegnu i zakopaju pod zemljom.

"Izlazak nije bez rizika, jer će mnoge cikade pojesti predator, dok bi druge mogle biti ubijene kasnijim cikadama koje hodaju po njima dok im je vanjska ljuska još uvijek meka", rekla je Simon. "Neki će preživjeti kako bi se preselili u više vegetacije i parenje i polaganje jaja." Sljedeći su-izlazak očekuje se 2037. godine, ali dva roja uključena (IX i XIX) neće biti susjedni. Sljedeći put kad će se to dogoditi s susjednim rojevima bit će 2076. godine, prema istraživačima UConn-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...