ŠOKANTAN ISTUP IVICE DAČIĆA: "Rezolucija o Srebrenici bila bi sraman akt..."

Kazao je da sudeći kakvo je opšte raspoloženje izgleda da jedino Srbija nema pravo da brani svoju teritoriju.

  • Regija

  • 01. Apr. 2024  

  • 7

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da bi "rezolucija o Srebrenici koju u Generalnoj skupštini UN-a snažno gura Zapad bila sraman akt s obzirom na istorijske činjenice i značila bi veliki pritisak na Srbe". 

- Oni su sada procijenili da je, uz lobiranje muslimanskih zemalja, moguće prikupiti većinu za izglasavanja te rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, rekao je Dačić.

On je naveo da "rezolucija usvojena u Generalnoj skupštini UN-a nije pravno obavezujuća i nema istu snagu kao rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a".

Dačić je kazao da tu rezoluciju nikada neće usvojiti Vijeće sigurnosti UN-a jer će Rusija ili Kina ili obje zemlje staviti veto.

On je kazao da se Srbija u atmosferi, kada postoje veliki pritisci u vezi sa Kosovom i Metohijom i bezbjednosnom procjenom da može doći do krize u BiH, praktično nalazi u stanju neposredne opasnosti.

U osvrtu na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO udaru na SR Јugoslaviju, koju je inicirala Rusija i koja je dva put onemogućena, Dačić je rekao da je teško u diplomatiji naći riječi za one koji sprovode takvu politiku.

- Teško je da im ne kažete da su zločinci i lažovi. NATO agresija na SRЈ je agresija po međunarodnom pravu jer nije urađena po odluci međunarodnog tijela, kazao je Dačić.

Kada je riječ o najavama Prištine da će tužiti Srbiju za ratne zločine, Dačić je rekao da premijer Kosova Albin Kurti nije kompetentan da o tome govori jer je u to vrijeme bio u srpskom zatvoru.

- OVK je bila teroristička organizacija sve dok je nisu skinuli sa te liste i podržali u procesu proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je Dačić za Televiziju "Pink".

Kazao je da sudeći kakvo je opšte raspoloženje izgleda da jedino Srbija nema pravo da brani svoju teritoriju.

- Pojedine zemlje veoma su nepravedne prema Srbiji i zaboravljaju da je ona uvijek bila lojalan partner. Zamoljeni smo od Grčke da kažemo da podržavamo teritorijalni integritet i to smo uvijek radili, a oni kažu da Kosovo može u Savjet Evrope. Sram ih bilo. Ljudi moraju da shvate da moramo da čuvamo naše nacionalne interese i brinemo o našem narodu i građanima, zaključio je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...