U 87. GODINI: Preminula Vera Svoboda, jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda 70-tih

U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest “long play” ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta...

  • Kultura

  • 01. Apr. 2024  

Preminula je legendarna pjevačica Vera Svoboda. Imala je 87 godina. Vijest je za ”Večernji list” potvrdila kćerka Vesna Njikoš Pečkaj.

Bila je jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda 1970-ih.

Vera Svoboda bila je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je u Osijeku. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radiju Osijek i u kazališnim predstavama već sa 16 godina.

S vremenom je počela nastupati na brojnim festivalima zabavne i tamburaške muzike. Bila je jedna od najvećih muzičkih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije. U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest “long play” ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a više od 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.

Često je nastupala za hrvatske iseljenike. Udala se za poznatog muzikologa i novinara Julija Njikoša, koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama.

trenutak ...