„SB“ ANALIZA (NE)FUNKCIONISANJA (PARLAMENTA) FBiH: Čović je blokirao rad PD PS-a; HDZ u potpunosti diktira tempo i način vladanja Federacijom BiH

Kako je Čović dopustio dva čitanja i podršku Prijedlogu zakona o gasovodu Južna interkonekcija u PD PS FBiH, pa onda još jedno čitanje u Domu naroda i zašto je sve zaustavio?

  • Politika

  • 02. Apr. 2024  02. Apr. 2024

Sreća pa je bio Uskrs iz najmanje dva razloga: prvo, zato što je to najveći katolički blagdan, a drugo, pravi je povod da se osvježi službena stranica Parlamenta FBiH. Jer, posljednja informacija je postavljena 15. marta, kada su u okviru projekta “Dani otvorenih vrata u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine“ zgradu na Skenderiji u Sarajevu posjetili članovi ELSA-e Sarajevo, studenti Pravnog fakulteta UNSA. Prije toga je bila upućena čestitka za 8. mart, a prije nje i za Dan nezavisnosti. Između je Mirjana Marinković - Lepić otvorila fotoizložbu. I to je sve što se desilo u martu.    

Da, Mirjana Marinković - Lepić koja je i tada bila, a i danas je, u ostavci. Već više od pola godine. Novi predsjedavajući još nije imenovan. Teško da će i biti uskoro. Osim u slučaju da dođe do „kompromisa“, koji bi samo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović takvim mogao nazvati. Konkretno, čeka se trenutak kada će „Trojka“ popustiti. Na službenoj stranici nema najave nove sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH niti Doma naroda. Sve stoji.     

ZOVITE ILIJU DA RIJEŠI PROBLEM

HDZ u potpunosti diktira tempo vlasti u FBiH. To valjda još jedino nije jasno strankama „Trojke“. Frontmeni ovih stranaka u javnosti ne djeluju zabrinuto. Dapače. Svijetla obraza pričaju o uspjesima. Kojih ima. Mada počesto i nisu vezani samo za njih. No, HDZ-ovo liderstvo u koaliciji, ili partnerstvu je neupitno.  

Vlast i većina se kreira prema Čovićevim željama. On nije dao strankama „Trojke“, ili ih je ucijenio, kako to već kod njega ide, da sarađuju sa DF-om koji ima 11 zastupnika u PD-u, što bi bilo logično, a u suštini ga je briga kako će biti osigurana većina, jer to je zadatak „Trojke“. Kada su NES i SBiH izašli iz igre onda im je „zafalilo ruku“. Pa su HDZ-u 1990. ponudili Ministarstvo poljoprivrede koje je pripalo „Trojki“. 

Dragan Čović (Foto: Slobodna Bosna)

Pošto Čović nije dao ministarstva u kojima su ministri iz HDZ-a, ponuđeno je, dakle predsjedniku „Devedesetke“ Iliji Cvitanoviću da odredi ministra poljoprivrede iz reda Ostalih. Ali je Cvitanović to odbio, jer to ministarstvo nije mogao popuniti Hrvatom zato što bi narušio Ustav FBiH, a koliko ima Ostalih u svojoj stranci on najbolje zna.

A onda su iz „Trojke“ ponudili Čoviću solomonsko rješenje. To zvuči otprilike ovako: hajde ti daj Ministarstvo zdravstva, a mi ćemo tebi dati JP Autoceste FBiH i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Tako je Nediljko Rimac iz „Devedesetke“ postao ministar zdravstva, a HDZ-u je pripalo Javno preduzeće i Fond koji su mu važniji od tri ministarstva. Možda i koje više. „Trojka“ je tako „platila“ Čoviću. Kao na pijaci. Bez pretjerivanja. Samo bez para, već u naturi. O tome od Nermina Nikšića, Edina Forte i Elmedina Konakovića nećete čuti ni riječ. Mogu usput odgovoriti i na pitanje da li je reagovao neko iz Ambasade SAD-a u BiH kako bi se proces ubrzao. Pa su onda naprosto morali doći do rješenja zvanog većina. Sa Ilijom.  

SAZOVI, SAMO SAZOVI, SVI ĆE SOKOLOVI...

A onda svi zajedno „zapnu“ na izboru sudije u Ustavni sud BiH. Dio većine ne želi jednog kandidata, već listu kandidata kao i dosad. A HDZ ima samo jednog: Marina Vukoju. „Zapnu“ i na izboru predsjedavajućeg, koji će zamijeniti Mirjanu Marinković - Lepić. O tome ima nešto i u uvodu ovog teksta. „Zapnu“ i na izboru potpredsjedavajućeg PD-a, koji će, pak, zamijeniti Edinu Gabelu iz SBiH, koji odavno nije dio većine. I sve to stoji dok Čović „ne završi“ sudiju Ustavnog suda BiH. Ali i Južnu interkonekciju.  

Potpredsjedavajući PD PS FBiH Mladen Bošković ima sva ovlaštenja da vodi sjednice PD-a PS FBiH. Ali neće da ih vodi zato što sumnja da će dio parlamentarne većine tražiti da se na dnevni red uvrsti Prijedlog zakona o gasovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“. U medijima često prezentiran kao: Zakon o južnoj interkonekciji. Ali, posljednja sjednica, koja je bila zakazana za 4. mart u startu je otkazana jer nije usvojen dnevni red.

Na novi termin se čeka. Već znate da će sjednicu zakazati Dragan Čović, u dogovoru sa još uvijek predsjedavajućom Mirjanom Marinković - Lepić, samo što će to na službenom sajtu objaviti vjerovatno Mladen Bošković. No, poslovnik je ozbiljno narušen. Jedna sjednica mjesečno, minimalno, trebala bi da bude održana. U prošlom mjesecu jedna je sazvana. A to nije isto.

Interesantno, Prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDA, usvojen je u prošlom sazivu Parlamenta FBiH glasovima i HDZ-a, kada su prihvaćeni i njihovi amandmani. U dva čitanja usvojen je u Predstavničkom domu, i u jednom čitanju u Domu naroda. I zaustavio ga je predsjedavajući DN-a Tomislav Martinović, igrom slučaja član je HDZ-a, kod drugog čitanja po Čovićevom nalogu. Kako je Čović uopće mogao slušati tri čitanja i šta mu se prije četvrtog čitanja desilo, mogao bi jedino on odgovoriti.  

Nermin Nikšić, Edin Forto i Elmedin Konaković (Foto: Slobodna Bosna)

Sa sve amandmanima HDZ-a koji su usvojeni, sada bi u novu proceduru trebao vraćen taj Prijedlog zakona. Jer mu ništa ne fali. Ali, Nikšićeva Vlada, koja je povukla taj prijedlog, najavila je da će poslati novi.

Pa će biti vrlo zanimljivo pročitati taj tekst i analizirati koliko se razlikuje od prethodnog i koliko pogoduje Čoviću po njegovom standardu „kompromisa“. Mada, prema informacijama kojima raspolažemo, u premijernom tekstu nema se više šta popravljati.

Za prvi prijedlog HDZ ne bi glasao, mada je ranije glasao. Vrlo je izvjesno da će do slanja novog teksta iz Vlade FBiH doći tek kada se „Trojka“ i HDZ usaglase. A tu jedino ovo prvi mogu popustiti, mada vjeruju da neće. 

(Dino Bajramović)  

trenutak ...