NOVA DRAMA NA POMOLU: Advokati Novalića povukli molbu za pomilovanje - "Neko je frizirao naše podatke, nedostaje nekoliko stranica!"

"Vrši se pritisak na dvoje članova Predsjedništva, koji su faktički prisiljeni da u medijima kažu da o tome neće odlučivati. Zamislite, radi se o ozbiljnim ljudima koji su morali da kažu kako će se izjasniti o sadržaju koji nisu ni pogledali", dodao je Jahić.

  • Vijesti

  • 03. Apr. 2024  03. Apr. 2024

  • 3

Advokatski tim bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića uputio je Ministarstvu pravde BiH i Predsjedništvu BiH podnesak kojim povlače molbu za pomilovanje, podnesenu 7. februara ove godine.

Tu informaciju za Patriju je potvrdio Novalićev advokat Elmir Jahić, koji kaže da je takav potez najavio još prije petnaestak dana, s obzirom da je Novalić otišao na izdržavanje zatvorske kazne u Vojkoviće, te su samim tim i prestali razlozi zbog kojih je ta molba podnesena.

"Ta molba podnesena je iz razloga definisanog članom 145., stav 1, tačka 9. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija BiH. Nažalost, javnost je bombardovana da je Novalić molbu podnio po Zakonu o pomilovanju kako bi, eto tobože, izbjegao izvršenje zatvorske kazne. Ali ne, ne po tom, već po Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija BiH.

Podnošenje molbe predviđeno je kao razlog za odlaganje početka izvršenja kazne, i mi smo tu pridodali ekonomski aspekt, mada je akcenat bio na ekonomskom izvršenju ugovora.

Sudija Braco Stupar, u vrijeme kada je on odlučivao o molbi, imao je saznanja da sam ja protiv njega podnio disciplinsku prijavu. On je do tada bio objektivan, ali naravno od tog momenta da više nije, i odlučio je da se sveti Fadilu.

Tu informaciju trebala je da otkloni gospođa Minka Kreho, ali ona to kao predsjednica nije uradila. A onda sam ja to targetirao kroz žalbu, tražeći samo da sačuva obraz Sudu BiH", kazao je Jahić za Patriju.

NEDOSTAJU STRANICE U MOLBI ZA POMILOVANJE

Ponavlja da je Novalić trenutno u Vojkovićima, te da su samim tim i prestali razlozi za molbu za pomilovanje. Međutim, kako kaže, podnesak je tek danas podnio jer nije ranije imao vremena da ode do MInistarstva pravde da to uradi.

Jutros je, ističe, ostao frapiran friziranim i nedostajućim stranicama u molbi za pomilovanje.

"To su upravo stranice koje su na najslikovitiji način trebale da članovima Predsjedništva BiH, kao šefovima izvršne vlasti, prezentuju zbog čega nije dobro da se ta presuda održi na snazi. Da ta presuda ruši sve ono zbog čega se svo troje članova Predsjedništva bore, da se očuva suverenitet, da se očuva dignitet pravosuđa, a ta presuda to ruši.

Vidim sada kada poredam kockice - Ministarstvo pravde daje negativno mišljenje, preko tog ministarstva ide molba za pomilovanje, ono frizira tu molbu, izvlači određene stranice...

Vrši se pritisak na dvoje članova Predsjedništva, koji su faktički prisiljeni da u medijima kažu da o tome neće odlučivati. Zamislite, radi se o ozbiljnim ljudima koji su morali da kažu kako će se izjasniti o sadržaju koji nisu ni pogledali", dodao je Jahić.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović izjavili su početkom marta da neće podržati prijedlog o pomilovanju Novalića, koji je u predmetu "Respiratori" osuđen na četiri godine zatvora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...