BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Kijev danas bezbjedniji nego prije dvije godine, ne postoji mogućnost iznenadnog ulaska ruske vojske"

"Želja da se prijestolnica zauzme za dva-tri dana pretvorila se u dugotrajan rat za Ruse..."

  • Evropa

  • 03. Apr. 2024  

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Prije dvije godine, odbrambene snage Ukrajine izvojevale su prvu značajnu pobjedu nad ruskim osvajačem, prisiljavajući ga da pobjegne iz Kijeva i sjeverne Ukrajine generalno. Ujutro 24. februara 2022. godine 9 bataljonsko-taktičkih grupa (BTGr) ruske vojske započelo je ofanzivu na Kijev kroz černobilsku zonu. Još 10 BTGr ostalo je u rezervi u bjeloruskoj regiji Gomel u blizini ukrajinske granice. Rusi su takođe pokušali da napreduju ka Kijevu sa druge strane Dnjepra preko teritorije Černigovske oblasti do grada Brovary.

Generalno, ruska grupa u Kijevskoj oblasti se sastojala od 25-30 hiljada vojnika. Herojska odbrana Kijeva odvijala se na prilazima glavnom gradu, u samom gradu vodile su se borbe sa brojnim diverzantskim i izviđačkim grupama. Pošto je pretrpeo poraz, neprijatelj se povukao iz Kijevske oblasti, a već 2. aprila region je očišćen od ruskih trupa.

Pobjeda ukrajinske vojske nad Rusima u bitkama za Kijev ući će u historiju kao primjer pobjede naizgled "slabije države nad jačom". U blizini Kijeva Ukrajinci su odbili ruske marince, specijalce i padobrance, koji su elita ruske vojske. Uspjeh kijevske strateške operacije bio je prekretnica u rusko-ukrajinskom ratu. Ruski "munjevit" plan za blickrig u Ukrajini bio je osuđen na propast.

Želja da se prijestolnica zauzme za dva-tri dana pretvorila se u dugotrajan rat za Ruse, niz vojnih i političkih neuspjeha i nedostatak strateškog uspjeha. U planovima za potpunu rusku invaziju u februaru 2022. Kijevska oblast zauzimala je posebno mjesto. Uhvaćene ruske karte pokazale su da Rusi nisu očekivali intenzivan oružani otpor ukrajinske vojske, pa su zapaljeni oklopni transporteri sadržavali paradne uniforme, traumatske metke i gumene palice za rastjeravanje mirnih demonstracija u Kijevu. U prvim danima rata punog razmjera, Ukrajinci su mogli obavijestiti vojsku o kretanju Rusa.

Poruke i video snimci o ruskim tenkovima i konvojima opreme koji su vozili kroz naseljena područja Kijevske oblasti odigrali su značajnu ulogu u odbrani glavnog grada. Ruska opklada je bila na raketne napade na strateške objekte u Kijevskoj oblasti, zauzimanje vojnih aerodroma u blizini Kijeva, iskrcavanje trupa i pojačanja u vidu kolona vojne tehnike koje se kreću sa strane bjeloruske granice. U stvarnosti, ruska vojska je izgubila bitku za Kijev već kada nije mogla brzo da zauzme aerodrom Antonov u Gostomelju. Trebalo je da postane glavna baza za snabdjevanje hranom i municijom. Borbe u Gostomelju ne samo da su onemogućile rusko snabdjevanje, već su omogućile i jačanje odbrane ukrajinske prestonice. Posle neuspjeha sa aerodromom u Gostomelju, Rusi su pokušali da zauzmu vojni aerodrom u Vasilkovu. Od 26. do 27. februara bilo je nekoliko pokušaja desantiranja ruskih padobranaca sa vojnom tehnikom, ali su oni uspješno eliminirani. Pista je 27. februara uništena, što je činilo neprikladnom za sletanje ruskih vojno-transportnih aviona.

Neprijateljstva u regionu Kijeva trajala su više od mjesec dana. Kolone ruskih trupa su napredovale na ukrajinsku prijestolnicu sa sjevera. Pod okupacijom je bilo 15 teritorijalnih zajednica Vyšgorod, Buča i Brovari - to je 270 naselja u regionu. Najžešće borbe vodile su se u gradovima Buči i Irpinj, u susjedstvu Kijeva. Dana 21. marta, Moščun je konačno došao pod kontrolu ukrajinskih trupa. Od tog dana Ukrajina je počela da vraća druge gradove i sela pod svoju kontrolu. 28. marta Irpinj je potpuno oslobođen od okupatora. 1. aprila oslobođeni su Vorzel i Buča, a 2. aprila sva sela Kijevske oblasti. Odbranu regije vodili 4. operativna brigada Nacionalne garde imena Sergija Mihalčuka, 72. motorizirana brigada imena Crnih Zaporožca, 95. i 80. posebne padobranske brigade, 44. artiljerijska brigada imena Hetmana Danila Apostola, snage posebne namjene "Azov“ i dve brigade terotorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine, kao i taktička grupa "Irpinj", Gruzijska nacionalna legija, Međunarodna legija, bataljon Kastusa Kalinovskog, jedinice specijalne namjene nacionalne garde "Omega" i KORD, dobrovoljačke jedinice bataljona "Sloboda" i "Karpatska Sič".

Prošle su dvije godine otkako je ukrajinska vojska oslobodila Kijevsku oblast od ruskih osvajača: ubijeno je više od hiljadu Ukrajinaca, spaljene su kuće, šume, putevi, masovne grobnice i masovni ukopi. Rusi nisu štedjeli ni muškarce, ni žene, ni djecu. Od aprila 2022. godine svijet je počeo saznavati o svim zvjerstvima Rusa i mučenju civila. Tokom okupacije je poginulo 1.370 stanovnika Kijevske oblasti. Samo u okrugu Bučansk, tokom 33 dana okupacije, ruska vojska je počinila više od 9.000 ratnih zločina. Takođe, 514 stanovnika Kijevske oblasti se i dalje vodi kao nestalo. Najveća razaranja su pretrpjeli gradiči Borodjanka i Moščun, gdje je 70% zgrada potpuno ili djelimično uništeno. Za sve vrijeme boravka ruskih vojnika u Kijevskoj oblasti registrovano je 23.000 krivičnih postupaka koje su počinili Rusi.

Danas je Kijev mnogo bolje zaštićen nego prije dvije godine. Nakon početka široke invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, oko Kijeva je izgrađeno 1.000 kilometara utvrđenja i stvorena su 3 odbrambena prstena, te izgrađeno 10.000 betonskih piramida. U Kijevskoj oblasti se grade protivtenkovski rovovi i druge neeksplozivne barijere. Černobilski pravac je znatno ojačan. Danas ne postoji mogućnost iznenadnog ulaska ruske vojske u Kijevsku oblast. U slučaju još jedne invazije na Kijevsku oblast ruske trupe će pretrpjeti još značajnije gubitke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...