Svijet
PETI PREDSJEDNIČKI MANDAT: U Moskvi sutra inauguracija Vladimira Putina
Prije 15 min0
Možda je manje poznato da je ova svevremenska ljepotica i izrsna kuharica, a ovaj popularni kolač pravi na nepogrešiv način.
Gastro
04. Apr. 2024
0
Omiljeni kolač glumice Sophije Loren je je kultni italijanski desert – tiramisu. Naime, možda je manje poznato da je ova svevremenska ljepotica i izrsna kuharica, a ovaj popularni kolač pravi na nepogrešiv način.
Ako se u to želite uvjeriti, obavezno ga isprobajte – ukus će vas oduševiti!
Šta vam je potrebno?
3 jaja (razdvojite žumanca i bjelanca)
5 kašika šećera
170 g maskarpone sira
1 veliki paket piškota (otprilike 36)
1 šoljica soka od pomorandže
1 šoljica espresso kafe
60 grama čokolade za kuhanje, narendane
½ šoljice kakao praha
Kako se priprema?
Stavite žumanca i šećer u činiju srednje veličine i dobro umutite. U drugoj činiji umutite bjelanca u snijeg. U trećoj, većoj činiji, pomješajte smjesu žumanaca i šećera s maskarpone sirom, a potom dodajte snijeg od bjelanaca da biste dobili kremastu mješavinu.
Naslažite gusto, jednu uz drugu, piškote na tanjir za posluživanje razmjere otprilike 25 cm. Kašikom poprskajte otprilike pola količine pomorandžinog soka i pola količine espressa preko piškota.
Prekrijte piškote mješavinom maskarponea i narendanom čokoladom, pa posipajte s malo više od polovine količine kakaa. Potom naslažite drugi sloj piškota i poprskajte s ostatkom likera i espressa.
Ostavite tiramisu u frižideru da odstoji (zato ga je najbolje pripremati dan ranije). Posipajte preostalim kakaom neposredno prije posluživanja.
Svijet
PETI PREDSJEDNIČKI MANDAT: U Moskvi sutra inauguracija Vladimira Putina
Prije 15 min0
Hronika
PRIJETI MU NAJMANJE 10 GODINA ZATVORA: Zagrebački mediji otkrili detalje užasa koji je potresao Hrvatsku
Prije 15 min0
Politika
VRLO ZANIMLJIV RASPLET: U Sarajevu sutra novi sastanak SDA, DF-a i SBiH uz jedno VELIKO IZNENAĐENJE
Prije 27 min1
Šareni svijet
BLIŽI SE VRIJEME GODIŠNJIH ODMORA: Ovo su najtraženije destinacije za ljetovanje ove godine
Prije 28 min0
Gastro
IDEALNA ZA VIKEND: Bistra pileća supa s razlogom je svevremenski klasik, jednostavna je za pripremu...
04. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE CHEESBURGER TJESTENINU: U kremastom umaku od mljevene govedine i sira neodoljivo podsjeća na...
03. Maj 20240
Gastro
NAPRAVITE JOŠ OVO POPODNE TIRAMISU OD JAGODA I KOKOSA: Isprobajte drugačiju, proljetnu, verziju
05. Maj 20240
Gastro
I NE ZABORAVITE JOGURT: Danas pravimo sirnicu na malo drugačiji način…
Prije 6h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.