NAJFREKVENTNIJA U KANTONU: Općina Novi Grad izdala urbanističku saglasnost za izgradnju 12. transverzale

Proširenjem ove saobraćajnice sa dvije na četiri saobraćajne trake, sarajevski aerodrom bi se na kvalitetniji način povezao sa autoputem, ali i A transverzala, i preko nje gravitirajući dio Novog Grada.

  • Vijesti

  • 04. Apr. 2024  

  • 0

Općina Novi Grad Sarajevo izdala je urbanističku saglasnost Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH za izgradnju dijela XII transverzale, koji prolazi kroz općinu Novi Grad, od spoja ulica Kenana Dubravića, Stupska i ulice Kurta Schorka.

Radi se o jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica na prostoru Kantona Sarajevo i općine Novi Grad Sarajevo koja povezuje Stupsku petlju odnosno Sarajevsku zaobilaznicu i Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Prema planskoj dokumentaciji planirana je izgradnja XII transverzale sa četiri kolovozne trake i pješačkom stazom, a prva faza bi vodila od Stupske petlje do spoja sa A transverzalom, odnosno ulaza u Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje je planirana izgradnja kružnog toka.

Radi se o trasi koja prolazi kroz dvije općine, a većim dijelom se nalazi na području općine Ilidža, s tim da se najznačajniji objekat i kružna raskrsnica nalaze na području općine Novi Grad u neposrednoj blizini TC Bingo i rasadnika KJP Park, tačnije na križanju sa budućom Južnom longitudinalom.

Proširenjem ove saobraćajnice sa dvije na četiri saobraćajne trake, sarajevski aerodrom bi se na kvalitetniji način povezao sa autoputem, ali i A transverzala, i preko nje gravitirajući dio Novog Grada.

- Aktivnosti na izgradnji ove saobraćajnice vodi direkcija JP Ceste FBiH, a amandmanima na budžet FBiH 2023. godine osigurana su inicijalna sredstva od dva miliona konvertibilnih maraka, te je preduzeće Ceste FBiH pokrenulo aktivnosti, podnesen je zahtjev i Općina Novi Grad izdala je urbanističku saglasnost. Značajno je da se kružnom saobraćajnicoma na planiranoj lokaciji omogućava povezivanje XII transverzale sa ulicom Aleja Bosne srebrene, kao i sa ulicom Stupska iz smjera Ilidže. Te ulice se uključuju na  kružni tok - objasnio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Očekuje se, kako je dodao, da će i Općina Ilidža u što skorijem periodu nadležnom federalnom preduzeću izdati urbanističke saglasnosti za dijelove ove saobraćajnice, koja prolazi kroz teritoriju te općine. Radi se o  dijelovima trase od Stupske petlje do TC Bingo, i nastavak između rijeke Dobrinje i A transverzale.

JP Ceste Federacije BiH preuzelo je aktivnosti na izradi elaborata eksproprijacije zemljišta i glavnog projekta, nakon čega će se pristupiti rješevanju imovinsko – pravnih odnosa.

U Cestama FBiH su naglasili da se nakon dobijanja urbanističke saglasnosti od Općine Novi Grad za dionicu u ovoj općini, radi detaljan glavni projekat i elaborat eksproprijacije u skladu s prostornim planom Kantona Sarajevo i uslovima iz urbanističke saglasnosti (regulacija lokalnih saobraćajnica). Također su kazali da će nakon usklađivanja projekta i elaborata, podnijeti prijedlog za utvrđivanje javnog interesa, što je preduslov za početak postupka eksproprijacije parcela koje su u obuhvatu izgradnje.

Ocijenili su da je Općina Novi Grad pozitivan primjer u ovom slučaju, jer su pokazali zainteresovanost za realizaciju ovog projekta, te da su izdavanjem urbanističke saglasnosti omogućili nastavak aktivnosti na ovom projektu.

Kantonalno ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS ranije su pokrenuli aktivnosti na izgradnji kružnog toka na ulazu u aerodrom i na spoju XII i A transverzale, međutim do sada nije bilo konkretnih aktivnosti na izgradnji i tog kružnog toka čijom izgradnjom bi se značajno poboljšao protok saobraćaja u ovom dijelu novogradske općine, saopćeno je iz Pressa Općine Novi Grad.

federalna.ba/Fena

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...