KAD OPTIMIZAM UTIHNE: Bez dogovora Beograda i Prištine u Bruxellesu

Zajednički sastanak dvije strane se očekivao, posebno nakon optimističke najave Lajčaka da sastanak organizuje s namjerom da se postigne dogovor.

  • Regija

  • 04. Apr. 2024  

  • 2

Dijalog Beograda i Prištine, povodom odluke o zabrani upotrebe dinara na Kosovu, završen je bez dogovora, javlja evropski dopisnik N1. Sastanak dvije strane počeo je jutros oko 9 sati u Briselu bilateralnim sastankom direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Nakon toga je održan trojni sastanak.

Zajednički sastanak dvije strane se očekivao, posebno nakon optimističke najave Lajčaka da sastanak organizuje s namjerom da se postigne dogovor.

Prištinsku stranu predvodio je njen glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Ovo je četvrti put za nešto više od mjesec dana da se u Briselu vode razgovori Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, o zabrani upotrebe dinara na Kosovo.

Lajčak je 25. marta saopštio je da su glavni pregovarači Beograda i Prištine u Briselu iznijeli svoje prijedloge u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i da su razgovori pomogli da se „razjasne važni detalji“.

Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković rekao je poslije sastanka 25. marta u Briselu da Priština nema političku volju da se dođe do rešenja za upotrebu dinara na Kosovo.

Srbija traži da se ponovo omogući upotreba dinara na Kosovu i rad banke Poštanske štedionice, kako bi, kako navodi, oko 90.000 Srba sa Kosova moglo da dobija novac iz Srbije.

Priština na to ne pristaje, već nudi mogućnost da banke između sebe izvrše konverziju iz dinara u eure i ponude njih Srbima na Kosovu.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...