"OVO JE VRIJEME ISTINE, DOĆI ĆE DO...": Izetbegović u Dnevniku otkrio šta čeka Dodika, zašto šuti Dragan Čović i šta nam slijedi 2026. godine... (VIDEO)

Osvrnuo se i na Dragana Čovića, kazavši da ne misli da on ima namjeru suprotstavljati se međunarodnoj zajednici.

  • Politika

  • 04. Apr. 2024  04. Apr. 2024

  • 7

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije za Dnevnik D FTV-a govorio je o brojnim aktuelnim temama, a na početku razgovora osvrnuo se na svojevrsnu političku krizu u koju smo ušli nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona.

„Ima ona - da su krize šanse. U jednom momentu moramo proći kroz duboku krizu, ne bi li se stvari i odnosi u BiH promijenili. Dok strana koju oličava Milorad Dodik ne promijeni odnos spram države BiH i njenih evroatlantskih aspiracija – neće biti boljitka za zemlju“, kaže Izetbegović.

U tom kontekstu, dodaje da te politike moraju promijeniti sami srpski političari ili ih međunarodna zajednica treba nadvladati.

Upitan je li intervencija visokog predstavnika bila neophodna, kaže da je 'bila potrebna'.

„Nakon 15 godina naših pokušaja, bilo je krajnje vrijeme da se na neki način dođe do transparentnih, fer i poštenih izbora u BiH. Bilo bi bolje da je domaći proizvod, SDA ga je i ponudila. Ovo je prvi korak, nadam se da će projekt uspjeti i da ćemo 2026. imati prave opšte izbore“, poručio je.

Dodik će pokušati da ide do kraja

Istekao je rok od sedam dana koji je Dodik dao svojim koalicionim partnerima da biraju između prihvatanja Schmidtove odluke i koalicije. Upitan očekuje li zastoj na evropskom putu BiH, naglasio je:

„Koliko znam Dodika, on će pokušati da ide do kraja. Pravit će zastoje, uvest će nas u jedan politički limb, izvest će izabrane predstavnike, neće raditi zakonodavna tijela. Vidjeli smo to i u vrijeme SDA. Pokušat će da prisili međunarodnu zajednicu da reterira, da bude po njegovom, ali mislim da će ovaj put naići na tvrđi odgovor“, smatra Izetbegović.

Osvrnuo se i na Dragana Čovića, kazavši da ne misli da on ima namjeru suprotstavljati se međunarodnoj zajednici.

„On se također našao u situaciji da oni koji su ga do jučer neselektivno podržavali, počeli su da ga kritikuju. On šuti, nema pravi odgovor na to, ne želi da se dalje zavađa s tom stranom. Kada je u pitanju Južna interkonekcija i njegovi ljudi na crnim listama, mislim da je procijenio da mu je mudrije da šuti“, kaže Izetbegović.

Prema njegovim riječima, Dodikov poziv SDA u smislu potencijalne koalicije je samo prijetnja u odnosu na Trojku - to nije ozbiljan poziv.

„Mislim da naši uslovi nisu, niti ima šanse zasad da budu ispunjeni. Dodik, koji je tog dana krenuo na udar na OHR, na ustavnopravni poredak BiH, na Izborni zakon, na Krivični zakon, kojem se otela jedna prijeteća izjava – da je Bošnjacima dovoljno 25 posto teritorije – to su vjerovatno njihove beogradske priče i pusti snovi, pozove nakon toga svega SDA da uđe u koaliciju, ne pravi se ozbiljan poziv na takav način. Ili će Dodik promijeniti svoju politiku ili će on biti promijenjen. Kad se te politike promijene, kad bude jedna garnitura srpskih političara spremnih da konstruktivno radimo za BiH – SDA je tu“, kazao je on.

Kaže i da je opozicija u RS-a radikalnija od vlasti na riječima, ali kada su ušli u 'cipele odgovornosti' – SDS i PDP su konstruktivno radili.

„Jedno je šta se priča da bi se zadovoljilo glasačko tijelo, a drugo je šta se radi. Kod Dodika je obratno. On bude gori nego što mislite iz personalnog odnosa s njim, on izgleda kao relativno prihvatljiv političar kada s njim razgovarate jedan na jedan, a zatim vrlo tvrde politike ima“, objašnjava Izetbegović.

Hoće li SNSD izgubiti poluge za blokade

Ustavni sud je djelimično uvažio apelaciju PDP-a i ukinuo pojedine odluke državnog suda, a na pitanje budi li ovo nadu da bi SNSD mogao izgubiti poluge za blokade u Parlamentu BiH, jer je i SDP ponovio istu grešku kao i SDA sa izborom četvrtog delegata, odgovara:

„SDP je to sasvim svjesno uradio kada je vidio šta se desilo u prethodnom mandatu. SDA jeste to uradila ne bi li odobrovoljila drugu stranu i da relaksiramo odnose. Međutim, nakon onoga šta nam je priredio SNSD u mandatu sa SDA, to je daleko teža, neodgovornija odluka SDP-a. Obje su promašaj, ali jedna je stvar, nakon pokušaja SDA da odobrovoljimo drugu stranu, nakon zastoja od četiri godine, SDP to nije trebao nikako uraditi. Može se desiti da bude izabran PDP-ov predstavnik, ali opet imaju tri iz SNSD-a koji mogu prostim izlaskom sa sjednice zaustavljati šta god hoće i oni se to neće libiti“.

Dodaje da Dodik ima bezbroj načina da zaustavlja život u BiH, ako to hoće - izlaskom iz Vijeća ministara, iz Predstavničkog doma, upotrebom entitetskog glasanja, ali, kaže, bila bi u izvjesnoj mjeri olakšana stvar sa gubljenjem četvrte pozicije u Domu naroda.

Zbog prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, bošnjački delegati napustili su posljednju sjednicu Doma naroda. Pojasnio je kako će oni ubuduće djelovati.

„Dolaze u obzir sjednice koje neće na dnevnom redu imati ovu stvar vezano za protuustavni pokušaj promjene sastava i funkcionisanja Ustavnog suda. Mi to ne možemo dozvoliti, imali smo konsenzus svih predstavnika, tu je i NiP, SBiH, DF i SDA. Ostaju druge teme i sjednice koje nemaju ovu tačku dnevnog reda“.

Američka obavještajna zajednica ima informacije da bi u BiH u ovoj godini moglo doći do sukoba, a Izetbegović na to odgovara kako narod u BiH nije spreman na sukob.

„Ne mislim da će političari biti spremni da dovedu do sukoba. Imat ćemo sukob SNSD-a s međunarodnom zajednicom. Taj će sukob biti aktuelan. Ovo je vrijeme istine. Ovaj put će naići na odlučan odgovor, prije svega OHR-a, koji je ohrabren zemljama PIC-a i SAD-om, i on će stati na put ovakvom ponašanju Dodika“, navodi on.

Nema evropskog puta dok su na sceni ovakve politike iz RS-a

Odgovorio je i na pitanje jesu li bh. vlasti napravile impresivan napredak na evropskom putu.

„Mi ne znamo uopšte kada ćemo dobiti te pregovore. Ogromna je cijena plaćena i SNSD-u i HDZ-u da bi Trojka preuzela vlast i da bi se došlo do nečega i sad se od toga napuhuje ogroman balon. Dok su ovakve politike na sceni iz RS-a, nema evropskog puta. Možda mogu početi pregovori, ali oni će ili stati ili će kretati se puževim korakom. Ništa opipljivo mi zasada nismo dobili“.

Upitan postoji li sukob politika SAD-a i EU-a u BiH, kaže da između njih postoji izvjesno rivalstvo, ali da tu ne vidi osobit problem.

„Schmidt se jako oslanja na američku stranu, Evropljani ga podupiru, i sad će doći do finalnog sukoba međunarodne zajednice s politikama koje predvodi Dodik, i Dodikova strana će izgubiti“.

O odnosu s ambasadorom Murphyjem

O odnosu s Amerikancima i njihovom ambasadom, kaže:

„Srećem se sa stranim ambasadorima. Četvoricu iz bitnih evropskih zemalja sam primio u posljednjih par mjeseci u SDA. Što se tiče Murphyja, nije moj odnos, niti SDA-ov, problematičan u odnosu na njega i SAD. Mi smo zahvalni SAD-u što su uradili i što sada rade za ovu zemlju. Ali njihova je odluka da udare i na SDA, jer između ostalog, imaju optužbe od srpske strane da oni sa muslimanskom elitom rade protiv Srba. Pa je potrebno dokazati da nije tako. Ova lažna tvrdnja da ja imam neke finansijske interese – koje, kakve, zašto se ne kaže, umjesto toga se montiraju procesi, poput Fadilu Novaliću ili Osmanu Mehmedagiću, i to će se pokazati kao montirani proces. Namjerno se napada na moju suprugu, i samo prezime, to se radi da bi se zadovoljila druga ili treća strana u BiH, jer nijednog pravog argumenta dosad nema u odnosu na SDA. SDA je stranka koja je uvijek bila motor svega bitnog i dobrog za ovu zemlju“.

Ocijenio je da je u BiH pravosudni sistem 'užasan'.

„SDA ima ozbiljan problem, nama su počeli potpredsjednike da procesuiraju prije sedam godina, a tvrdi se da kontroliramo tužilaštvo. Ne, nije tačno. Vladavina prava je ono u šta se mi u budućnosti trebamo pouzdati. Alat za to je pravosuđe i prave sudije poput čovjeka od integriteta Perića, koji je kazao šta je imao za presudu Novaliću. On je zbog tog snosio sankcije, bio kažnjen zato što je kazao da je to namješteni proces. Naravno da je to namješteni proces“, kazao je.

Američke sankcije

Dotakao se i američkih sankcija.

„Mi ćemo morati platiti neku cijenu. SDA plaća kolateralnu cijenu toga. Da bi bili uvjerljiviji udaraju i po nama, a bez pravog razloga. Asim Sarajlić nije osuđen na sudu. Vrijeme će pokazati da su on, Novalić i Mehmedagić bez ikakvog razloga maltretirani i da se u ovom času zaslužni premijer FBiH nalazi s druge strane brave i posti u ramazanu – nevin u zatvoru. Onako kako je i za mog oca dokazano. Naše pravosuđe je po inerciji naučilo da sluša neke autoritete“, rekao je Izetbegović.

Na kraju je naglasio da nije uvjeren da će na lokalnim izborima doći do koalicije SDA-DF-SBiH-NES.

„Za dogovor je potrebno dvoje, troje, četvero. SDA pruža ruku svakome. Postoje šanse, ali nisam uvjeren, ali nije to ni pretjerano bitno, prava borba slijedi između dviju politika na izborima 2026. – one koja je faktički predala BiH Dodiku i Čoviću i one koja nije bila spremna na to“, zaključio je Izetbegović za Dnevnik D.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...