PROŠLE GODINE DAO PUTINU: Dodik odlikovao Orbana ordenom RS-a

Mađarski premijer je na ceremoniji izjavio da ovo odlikovanje smatra znakom poštovanja, ali i izrazom prijateljstva.

  • Vijesti

  • 05. Apr. 2024  

  • 1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je danas u Banjoj Luci premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srpske na ogrlici, kojim ga je odlikovao povodom Dana Republike 9. januara, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Mađarski premijer je na ceremoniji izjavio da ovo odlikovanje smatra znakom poštovanja, ali i izrazom prijateljstva.

"To je izraz prijateljstva i ljubavi između prijatelja, tu ima emocija, povjerenja, optimizma u odnosu na zajedničku budućnost", kazao je Orban.

Podsjećajući da je od početka devedestih godina 20. vijeka pratio sve ono što se dešavalo Srbima, on je naveo da se srpski narod i danas bori da nađe svoje mjesto u novoj geopolitičkoj situaciji. "Odajem priznanje vama Srbima na tome kako tražite svoje mjesto i kako ga nalazite u novom dobu. Srbi su naši susjedi i ja sam u međunarodnim organizacijama uvijek podržavao Srbe. Međunarodna politika nije fer prema Srbima", ocijenio je Orban.

On je istakao da u Evropi "ne prepoznaju da bez uključivanja Srba u EU nema stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta EU".

Navodeći da u EU trenutno ima mnogo problema, Orban je naveo da EU danas jedini okvir gdje mađarski i srpski narod mogu najviše da učine. "Učiniću sve da se i vi pribiližite EU. BiH i Srbija su odavno trebalo da postanu članice EU. EU se proširuje prema istoku, a u drugi plan se stavlja njeno proširenje prema jugu. To nije dobra vijest ni za BiH, ni za Srbiju ni za Mađarsku", naglasio je mađarski premijer.

Dodao je da se Mađarska, zajedno sa još nekim zemljama EU, posebno Austrijom, mnogo borila za otvaranje pregovaračkog procesa za BiH, nadajući se da će to dovesti do do konsolidacije i stabilizacije prilika u BiH.

Umjesto toga, rekao je, uslijedila je odluka visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, što je, kako je ocijenio, bilo "namjerno srozavanje svih rezultata koji su u vezi sa BiH postignuti u EU".

"Stranci se ovdje miješaju u unutrašnje poslove. Vi u BiH imate sposobnost da sami odlučujete, trebalo bi da vam vrate mogućnost da sami rješavate svoje probleme, a mi treba da vam pomognemo. Ovo odlikovanje mi daje pravo da radim ka tom cilju. Možete da računate na Mađarsku i neka Vas bog čuva", završio je svoje obraćanje Viktor Orban.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da se Orden Republike Srpske na ogrlici daje samo „velikim prijateljima“ i da to mađarski premijer jeste. "Mađarska i RS sarađuju na svim poljima, ali nikada protiv nekog trećeg. Ovo odlikovanje Vam dajemo čista srca i sa puno ljubavi, sa željom da ojačamo, ne samo naša prijateljstva, već i saradnju naših ljudi i naših kompanija", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi i Mađari treba da nastave da sarađuju kako bi odbranili svoje vrijednosti, ističući da je Mađarska primjer u Evropi i svijetu kako održati porodicu i tradicionalne vrijednosti i tako sačuvati državni i nacionalni interes.

"Ovo odlikovanje je izraz najveće ljubavi i zahvalnosti prema Vama, a u vremenu koje dolazi zajedno ćemo slaviti naše uspjehe. Znamo da ćemo u Vama uvijek imati prijatelje, a Vi znajte da ćete u nama uvijek imati prijatelje", zaključio je Dodik.

Orden Republike Srpske na ogrlici najviše je odlikovanje RS, a prošle godine dodijeljeno je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

federalna.ba/Beta

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...