ŠTA SE DOGAĐA U ZASTUPNIČKOM DOMU: Sjednica nema jer nema ruku za izglasavanje Vukoje?

Navodno zbog praznika, Uskrsa, Bajrama, Vaskrsa, sjednica se može očekivati tek krajem aprila.

  • Politika

  • 05. Apr. 2024  

  • 4

Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon prekinute sjednice 4. marta još nije zakazalo nastavak te sjednice ili održavanje nove, piše Faktor.ba.

Prema spekulacijama koje se mogu čuti, sjednica nema jer pozicija nema dovoljno ruku za izglasavanje Marina Vukoje, bliskog HDZ-u, za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Od 4. marta do danas nije bilo Kolegija Zastupničkog doma FBiH. Navodno zbog praznika, Uskrsa, Bajrama, Vaskrsa, sjednica se može očekivati tek krajem aprila.

Posljednjih dana može se čuti iz “Trojke” kako je opozicija kriva za prekidanje sjednice 4. marta što nije tačno. Sjednicu je prekinuo dopredsjedavajući Mladen Bošković (HDZ), a razlog je što se vjerovatno u parlamentarnoj većini nisu usaglasili oko Vukoje. Da bi išao sa Komisije za izbor i imenovanje jedan kandidat (Marin Vukoja), za sudiju Ustavnog suda BiH na glasanje u Zastupnički dom FBiH moraju se prethodno zamijeniti neki članovi Komisije – kazuje nam jedan od federalnih parlamentaraca.

Dodaje kako je i sama većina bila iznenađena kada je Bošković prekinuo sjednicu Zastupničkog doma FBiH.

Zastupnici SDA i DF-a su na početku sjednice 4. marta upitali do kada će parlamentarna većina i rukovodstvo provoditi farsu sa vođenjem sjednica jer imaju mogućnost izabrati novog predsjedavajućeg.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ostavci Mirjana Marinković-Lepić i pred tu sjednicu Zastupničkog doma FBiH je dala ovlaštenje za vođenje sjednice Mladenu Boškoviću (HDZ) što je naišlo na otpor opozicije.

Bošković je svoje vođenje sjednice pravdao zaključkom parlamentarne većine, međutim, kada je zaključak većine dat na glasanje on nije prošao.

Nakon verifikacije mandata zastupnici Franki Leko, sjednica je prekinuta.

Mirjana Marinković-Lepić je u septembru prošle godine podnijela ostavku na mjesto predsjedavajuće iz zdravstvenih razloga. Međutim, nakon toga je radila posao predsjedavajuće, sazivala kolegije, potpisivala pozive za sjednice, sjedila u rukovodstvu doma, samo nije vodila sjednice. Obrazloženje je kako se mora razriješiti dužnosti, a za što su potrebne izmjene Poslovnika. Parlamentarna većina je izmijenila Poslovnik, ali Marinković-Lepić do danas nije razriješena dužnosti.

Kada je riječ o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH, “Trojka” ne vidi ništa sporno da se na to mjesto imenuje Marin Vukoja, blizak HDZ-u i da samo njegovo ime ide na glasanje u Zastupnički dom FBiH. Tome se oštro protivi opozicija koja je stava da na glasanje u Zastupnički dom ide lista uspješnih kandidata, a ne samo prvorangirani Vukoja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...