POKUŠAVAJU NA SVE NAČINE: Cvijanović preko ambasadora Srbije lobira za neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pisma je objavio Ivica Puljić, bosanskohercegovački novinar koji živi i radi u Washingtonu.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2024  06. Apr. 2024

  • 9

Nakon što je najava da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici, državnici iz Srbije digli su se na noge da to spriječe, a predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić najavio je put u New York da bi pokušao izlobirati neusvajanje rezolucije.

Nije trebalo dugo da reagiraju i političari iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanovića poslala je pismo preko ambasadora Srbije u UN-u kojim pokušava izlobirati da članice UN-a ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Pisma je objavio Ivica Puljić, bosanskohercegovački novinar koji živi i radi u Washingtonu.

"Pismo koje je Željka Cvijanović poslala 3. aprila šefu misije Srbije pri UN-u, Nemanji Stefanoviću s traženjem da ga on podijeli misijama i tajništvu svjetske organizacije. Gospođa Cvijanović je u potpunosti ignirirala BiH misiju pri UN-u, ali nije oklijevala kritizirati BiH misiju", navodi Puljić.

U pismu Željke Cvijanović se navodi da je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija jednostrano pokrenuo korake za podnošenje rezolucije u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a i da iako prepoznaje značaj rješavanja takvih pitanja mora naglasiti da je akcija poduzeta bez odgovarajućeg ovlaštenja i uz kršenje ustavnog okvira Bosne i Hercegovine. "Ustav Bosne i Hercegovine izričito povjerava formulisanje i provođenje vanjske politike tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo služi kao vrhovno tijelo odgovorno za utvrđivanje vanjskopolitičkih ciljeva i odluka zemlje. Nažalost, ambasador je nastavio sa zalaganjem za ovu rezoluciju bez potrebne dozvole ili mandata Predsjedništva. Takvo jednostrano djelovanje ne samo da podriva ustavni okvir Bosne i Hercegovine, već i izaziva zabrinutost u pogledu legitimiteta i reprezentativnosti dotične rezolucije", napisala je u pismu Cvijanović. 

Pismo koje je Ž. Cvijanović poslala 3.aprila šefu misije Srbije pri UN-u, Nemanji Stefanoviću s traženjem da ga on podijeli misijama i tajništvu svjetske organizacije.
Gospođa Cvijanović je u potpunosti ignirirala BiH misiju pri UN-u, ali nije oklijevala kritizirati BiH misiju. pic.twitter.com/XAqXMVXcPr

Navodi da bi "usvajanje rezolucije potkopalo poslijeratni proces ozdravljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje nemire u Bosni i Hercegovini narušivši međuetničko povjerenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost".

"Rizikuje ponovno rasplamsavanje tenzija i preokretanje napretka ostvarenog ka miru i stabilnosti u regionu. Da bi bilo koja zemlja članica UN-a podržala ovu rezoluciju, značilo bi nagraditi odmetnutog bosanskohercegovačkog ambasadora za kršenje zakona svoje matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka", piše Cvijanović.

Također, Puljić je objavio i pismo koje je ambasador Srbije poslao svim članicama i glavnom sekretaru UN-a, a koje sadrži pismo Cvijanović od 3. aprila o mogućoj rezoluciji o Srebrenici koje ona nije poslala BiH misiji pri UN-u, nego misiji Srbije pri svjetskoj organizaciji.

Ovo je popratno pismo koje je ambasador Srbije 4.aprila poslao svim članicama i glavnom tajniku UN-a koje sadrži pismo Ž. Cvijanović od 3.aprila o mogućoj rezoluciji o Srebrenici koje ona nije poslala BiH misiji pri UN-u, nego misiji Srbije pri svjetskoj organizaciji. pic.twitter.com/l5xkmINTG1

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...