DODIKOVA NOVA BANKA: Planiran potez za preživljavanje ili politički manevar?

Ovaj potez lidera SNSD-a u stilu “to sam ja, RS” mogao bi biti shvaćen kao pokušaj izlaska iz krize, ali i politički manevar.

  • Politika

  • 07. Apr. 2024  

  • 3

Nakon uvođenja sankcija od strane SAD-a, lider RS, Milorad Dodik, pokušava pronaći izlaz iz finansijskih problema. Upravo je najavio osnivanje nove banke koja bi omogućila obavljanje unutrašnjih platnih transakcija, čime bi se barem djelimično riješio problem isplate plata u tom bh. entitetu.

Međutim, ekonomski stručnjaci skeptični su u vezi s uspjehom ovog poteza.

Sankcije SAD-a, usmjerene i na Dodika i njegovu porodicu, stvaraju ozbiljne probleme u Republici Srpskoj. Ovaj potez lidera SNSD-a u stilu “to sam ja, RS” mogao bi biti shvaćen kao pokušaj izlaska iz krize, ali i politički manevar. Uzimajući u obzir da bi nova banka funkcionisala isključivo na unutrašnjem tržištu, postavlja se pitanje njene dugoročne održivosti i efikasnosti.

Muharem Karamujić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ističe da takva banka ne bi imala međunarodni subjektivitet te da ne bi mogla izdavati kreditne kartice ili se baviti međunarodnim platnim prometom.

S druge strane, Igor Gavran, ekonomski stručnjak, navodi da bi teoretski bilo moguće osnovati takvu banku, ali da bi to bilo neobično i da bi nova institucija morala zadovoljiti brojne regulatorne zahtjeve.

Osim osnivanja nove banke, postavlja se pitanje alternativnih rješenja za isplatu plata u Republici Srpskoj. Karamujić ističe da je bankocentrična ekonomija u RS-u, te da bez računa ne može biti isplate. S druge strane, Gavran predlaže promjene zakona kako bi se plate mogle isplaćivati u gotovini, ali naglašava da bi to zahtijevalo političku volju i podršku državnih institucija.

U svakom slučaju, izazovi s kojima se suočava Republika Srpska zahtijevaju temeljna rješenja, a osnivanje nove banke može biti samo jedan od koraka u procesu preživljavanja entiteta u novim ekonomskim uvjetima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...