BRANISLAV BORENOVIĆ O ISTRAZI DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA PROTIV DODIKA: "Uložili smo prigovor..."

Borenović je naglasio da je postupajući tužilac pristupio paušalno, te da se to vidi u obrazloženju njegove odluke.

  • Politika

  • 07. Apr. 2024  

  • 0

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je podnesen prigovor glavnom tužiocu na odluku Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage protiv predsjednika RS Milorada Dodika i još 175 osoba protiv kojih je 2022. godine podnesena krivična prijava zbog izborne krađe.

Borenović je naglasio da je postupajući tužilac pristupio paušalno, te da se to vidi u obrazloženju njegove odluke.

"Podnijeli smo stotine dokaza, a odluka sadrži uglavnom citiranje naših dokaznih materijala, a tek jedan kraći dio samo obrazloženje. Navodi se da su ispitana tek dva svjedoka, i to predsjednici biračkih odbora sa područja Zvornika, koji su imali više nego jasan lični interes da kažu da nije bilo nikakvih neregularnosti. Takođe, u obavještenju nema rezultata analize dokaza koji su dostavljeni uz krivičnu prijavu, iako neki od njih, kao što su snimci cijepanja glasačkih listića, jasno potvrđuju navode iz krivične prijave", kaže Borenović.

Glavni razlog za nesprovođenje istrage su iz Državnog tužilaštva naveli da se u radnjama ne vidi namjera, dodao je.

"Budući da se u obavještenju navodi samo da Tužilaštvo BiH nije utvrdilo postojanje umišljaja, opravdano se može smatrati da je utvrđeno postojanje osnova sumnje da krivična djela jesu počinjena, a samo detaljnom istragom se može utvrditi je li bilo namjere, što se, u ovom slučaju, očigledno nije uradilo", navodi kaže Borenović.

Borenović je rekao da neki od dokaza koji su priloženi uopće nisu obuhvaćeni obrazloženjem.

"Imamo primjere predsjednika političkih subjekata koji su bili na listi SNSD, a na osnovu učešća tih subjekata na izborima su dobijali mjesta u biračkim odborima, koja su ustupali SNSD-u. Ni to, a ni činjenica da su pojedini kandidati dobijali po 100 posto glasova na nekim biračkim mjestima, što je statistički nemoguće, tužiocu očigledno ništa nije značilo", kaže ističući da su ove pojave posebno bile izražene na području Doboja.

Navodi da je još mnogo primjera koji jasno navode da se nije odgovorno i detaljno pristupilo krivičnoj prijavi, te da iz svih tih razloga podnosi prigovor glavnom tužiocu.

"Očekujem da će se nakon prigovora mnogo ozbiljnije pristupiti krivičnoj prijavi i provesti ozbiljne istražne radnje. Izborna krađa je začetak krađe i korupcije na visokom nivou i Tužilaštvo nema pravo da zatvara oči pred takvim pojavama. Dokazi koji smo prikupili i podnijeli nesumnjivo pokazuju da je počinjen niz krivičnih djela i naše pravosudne institucije po tome treba da postupaju. Očekujem pozitivan ishod nakon podnošenja prigovora. Izborne krađe se konačno moraju sankcionisati", poručio je Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...