GODIŠNJICA SMRTI SLAVNOG GENERALA: Prije tri godine napustio nas je Jovan Divjak

Iako rođen u Beogradu, s obzirom na to da mu je otac porijeklom iz Bosanske krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

  • Sjećanje

  • 08. Apr. 2024  

  • 7

Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je preminuo na današnji dan 2021. godine, bio je prije svega veliki čovjek.

Legendarni general Armije BiH i jedan od prvih organizatora otpora tokom agresije na našu zemlju. On je bio i sinonim za multietničnost, ne samo naše domovine, već i Armije RBiH.

General Jovan Divjak je rođen 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Iako rođen u Beogradu, s obzirom na to da mu je otac porijeklom iz Bosanske krajine gdje je radio kao učitelj, Divjak se nacionalno izjašnjavao kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena Legije časti iz BiH.

Nakon rata, Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječijih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje.

Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu "Sarajevo, moja ljubav" koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH, a autor je knjige "Očekujući istinu i pravdu".

General Divjak preminuo je u 84. godini života. Sahranjen je na sarajevskom groblju Bare.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...