POTRESNO OBRAĆANJE ARIJANE MEMIĆ U SKUPŠTINI KS: Prozvala stranačkog kolegu Katicu

Memić je prozvala sarajevsku policiju, ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu i stranačkog kolegu, kao i kompletnu vladajuću strukturu.

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2024  08. Apr. 2024

  • 0

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić obratila se na današnjem nastavku Hitne sjednice Skupštine KS na kojoj se razmatra sigurnosna situacija u ovom kantonu.

Memić je prozvala sarajevsku policiju, ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu i stranačkog kolegu, kao i kompletnu vladajuću strukturu.

Na početku je podsjetila na smrt akademika i književnika Abdulaha Sidrana i podsjetila na njegovu rečenicu: 'političara poštuješ samo onoliko koliko je spreman da sluša dok mu govoriš o nečemu što mu se ne sviđa'.

"Ja ću danas govoriti stvari koje se sigurno nekima neće svidjeti. Kada smo zaprimili informaciju o hitnoj sjednici, pročitala sam materijal koji ste nam poslali, tu se radi o materijalu na 1.003 stranice, a nekih 800 stranica je iz raznih publikacija za koje ne znam koju svrhu imaju.

Ono što tamo piše je zaista za pohvaliti. Posebno želim pohvaliti plan da se poboljša videonadzor, saradnju koju ste pokrenuli s relevantnim insitucijama u cilju smanjenja krivičnih djela nasilja u porodici te prijedlog koji planirate uputuiti nadležnima u cilju registracije sim kartica i uvođenje body kamera.

Da su neke od ovih mjera bile na snazi 2016. godine, sigurna sam da ne bi bilo prostora za malverzacije koje su se desile i u slučaja ubistva mog brata Dženana Memića. I danas ja vjerovatno ne bih sjedila ovdje sa vama u skupštinskim klupama.

Ne mogu, a da ne primijetim da na sjednici nisu prisutni predstavnici Kantonalnog tužilaštva, Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu, nemamo prisutnog ministra MUP-a, koji je, moram priznati, bio prisutan na predhodnim nastavcima, i smatram da to pokazuje kakav je njihov odnos spram ove teme koja je bitna za sve građane kantona i koliko poštuju Skupštinu, sve nas ovdje i građane KS.

Moram reći da mi je potvrđena sumnja koju imam već neko vrijeme. Sve ovo čime se vi bavite jesu bitne teme, ali najbitnije teme iz ugla vraćanja povjerenja građana u sigurnosne institucije, vi potpuno i apsolutno zanemarujete. I to radite konstantno.

Javna je tajna da u ovom kantonu možete sve da 'završite', samo ako imate novac i ako imate vezu. Ako mi tražite da navedem primjer za tvrdnje, reći ću samo slučaj Dženan Memić.

U proteklim mjesecima učestale su pojave u našem kantonu kroz koje je definitivno narušena sigurnosna situacija, a MUP KS uporno ponavlja svoje greške. Ovdje očito da ne valjaju odgovorni na pozicijama te da nema istinske volje da se to mijenja.

Ako nemamo utemeljene moralne vrijednosti, kao nit vodilju, kao kompas, kao pravilnik, kako da očekujemo da se izvršne strukture ponašaju u skladu s tim vrijednostima. Od slučaja Memić, u izvještaju ad hoc tijela, vi imate sumnju i dokaze da u našoj policiji rade policajci koji niti u jednoj normalnoj državi ne bi mogli biti na tako bitnim i odgovornim poslovima.

Ne pomaže ni činjenica da ni pri svakoj, vrlo često opravdanoj, kritici imamo saopćenja u javnosti gdje se brane ministar, komesar, politike koje se vode, policija generalno. Građani su nas birali, a vas smo mi postavili, možda to nekima nije jasno.

Tako dobijemo saopćenje u kojem nam govore kako je naša policija uvijek prva na licu mjesta. Postavljam i vama komesare, i ministru MUP-a pitanje, ko bi to trebao biti prvi na licu mjesta? Gdje bi to naša policija trebala biti ako ne na mjestu sigurnosno-relevantnog slučaja?

Ili imamo izjavu ministra Katice koji kaže da policija nema neriješenih ubistava. Možda policija i nema, možda su ti slučajevi negdje zapeli u tužilaštvima, na sudovima, ali vas upozoravam da su takve izjave crvene linije koje mi, porodice ubijenih, ne možemo tek tako prihvatiti, a pogotovo ih ne možemo prihvatiti kao neki vaš lapsus.

Naši ubijeni nisu i nikad neće biti statističke brojke. Podsjetit ću vas da je ubistvo mog brata za tu istu policiju, a tvrdim da je ista, imamo istu policiju koju smo imali 2016. jer je evidentno da tamo još uvijek rade svi pripadnici MUP-a koji su radili na zataškavanju jednog ubistva.

Ubistvo mog brata je za tu istu policiju završeno kao saobraćajna nesreća. Tako da, ministre, onda možda i možemo reći da nemate neriješenih ubistava, ali samo na papiru. Osam godina je od Dženanovog ubistva, a vi idalje grčevito čuvate ove ljude. Govorite nam o nekim časnim policajcima, nekim časnim ljudima i njihovim naporima.

Pitam vas, drage kolege i kolegice, hoćete li vi to tek tako prihvatiti da u našem MUP-u imamo koji su zataškavali samo jedno ubistvo za koje mi znamo, a koliko ih je još.

Ti policajci još uvijek tamo rade. Objasnite ministe, i komesaru, građanima našeg kantona, ko im brine o sigurnosti? Da li je to Edin Grabovica koji je gurao pištolj Ljubi Seferoviću u usta da prizna saobraćajnu nesreću jer im je to tako odgovaralo i tako ste vodili slučaj.

Da li je to Sanela Hasanbegović, da li je to vaš kolega Mirsad Dželilović koji je poslao poruku svim policijskim službenicima da mogu raditi šta hoće, da su zaštićeni. Onog trenutka kada je došao uniformisan da podrži Hasana Dupovca na ročište, već tada je postalo jasno šta se sprema u ovom slučaju.

Objasnite nam šta u Upravi policije radi Džafer Hrvat koji je potpisao izvještaj da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći kada se već nije znalo da nije o tome riječ, a danas imamo i presude.

U historiji MUP-a KS nije se desilo da šef Odsjeka za krvne delikte potpisuje izvještaj za saobraćajnu neseću, a to je uradio vaš cijenjeni Džafer Hrvat kojeg i dan danas isti ovaj ministar voda sa sobom, promoviše ga na službenoj stranici, ogranizujete s njim panel diskusije i ja to sve treba da progutam.

Jeste li rekli građanima da ste tog istog Džafera Hrvata postavili da vam bude predsjedavajući komisije za prijem novih policajca, konkurs vam je u toku.

Jeste li rekli da ste ga imenovali u komisiju za izradu nastavnog plana i programa za kadete Federalnog MUP-a?

Je li to trebaju biti primjeri mladim policijskim službenicima? Vama n ačast sve što ste uradili. Zašto do danas niti jedan od ministara, a Katica je ministar od 2019. godine, niti jedan od komesara, nije se sjetio da pokrene internu istragu o tome šta se desilo u slučaju Memić?

Objasnite građanima zašto ti policajci rade još uvijek u MUP-u", kazala je Arijana Memić u potresnom obraćanju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...