KAJAN O NAPADIMA NA MLADE STOČANE: "Ovo sa sportom nema nikakve veze, niti s civilizovanim i normalnim ponašanjem"

Kajan vjeruje da ovaj slučaj nema veze sa sportom, te da te momke ne bi nazvao navijačima. Kaže, oni se skrivaju iza te riječi „navijači“.

  • Politika

  • 08. Apr. 2024  

  • 0

O brutalnom napadu na mladiće iz Stoca, koji se desio sinoć na putu Mostar – Stolac, u mjestu Masline, a u kojem su napadnuta i brutalno pretučena četverica mladića iz Stoca, od kojih najmlađi ima 16 godina, za Hayat TV komentariše federalni zastupnik Sanel Kajan iz Mostara.

Kaže da kao zastupnik PFBiH-a, ali i kao stanovnik tog dijela naše države, najoštrije osuđuje napad koji je prošle noći izvršen na Bošnjake u Stocu. Naglašava da to nije prvi put.

"Bošnjaci u Stocu, ali ne samo u Stocu, nego i u Neumu, Čapljini, mom Mostaru, na području cijelog juga BiH, nažalost, skoro svakodnevno izloženi su maltretiranju, napadima, uništavanju njihove imovine i to, čini mi se, najčešće prođe nekažnjeno. Ako tužilaštvo HNK-a, ako MUP HNK-a i nadležni u lokalnoj i kantonalnoj vlasti promptno ne reaguju, ne pronađu počinioce i ne privedu ih licu pravde, onda će pokazati da ti huligani, nasilnici mogu nekažnjeno raditi ono što rade godinama. Dakle, potpuno je neprihvatljivo i ja pozivam sve one koji mogu da reaguju da obavezno reaguju, jer ovome se mora napokon stati ukraj. Mislim da neće biti pregrubo ako kažem da se nad Bošnjacima juga BiH, posebno u ovom konkretnom slučaju, nad Bošnjacima Stoca provodi aparthejd. U Stocu je Bošnjacima skoro pa nemoguće živjeti“, kaže Kajan.

Smatra da su Bošnjaci u tom dijelu države potpuno marginalizovani, u svim segmentima.

"Počevši od politike, kulture, javnog života, obrazovanja, zdravstva, evo, nažalost, do sporta. Ja, evo, pozivam Skupštinu HNK-a da hitno sazove vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o stanju sigurnosti na području tog kantona, jer ovo što se dešava, ne samo sinoć nego, podsjetit ću naše gledaoce, i proteklih dana, mjeseci i godina, svakako zaslužuje hitnu sjednicu Skupštine HNK-a koja će izaći s konkretnim zaključcima kako reagovati, postaviti se u ovoj situaciji. Ukoliko oni to ne urade, ja pozivam više nivoe vlasti, nivo FBiH i državni nivo, da se aktivno uključe u ovaj slučaj i pomognu ljudima koji žive na tom području BiH."

Kajan vjeruje da ovaj slučaj nema veze sa sportom, te da te momke ne bi nazvao navijačima. Kaže, oni se skrivaju iza te riječi „navijači“. Oni su sve osim navijača.

"Ovo nije sport. Ovo je daleko od sporta. Ovo sa sportom nema nikakve veze, nema nikakve veze s civilizovanim i normalnim ponašanjem i ovo treba osuditi i kazniti. Trebamo biti otvoreni i reći da je ovo pokušaj ubistva, čisti pokušaj ubistva. Počinioci moraju biti pronađeni i kažnjeni dugogodišnjom kaznom, kao opomena onima koji razmišljaju slično i koji će se sutra drznuti i pokušati da učine ono što je sinoć učinjeno nad tim mladićima u Stocu. Dakle, još jednom kažem, svi moramo stati kao jedan. Ovo što se dešava je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu. Ljudi moraju živjeti dostojanstveno u svojoj državi. Nažalost, to im oni koji se u ovom slučaju kriju iza navijača ne dozvoljavaju i ne samo sinoć nego svih proteklih godina ", dodaje Kajan.

Govoreći općenito o Bošnjacima u Hercegovini, smatra da su, nažalost, ugroženi, da su prešutjeli mnogo stvari, stalno pokušavaju da pruže ruku prijateljstva, da prijeđu preko nekih stvari. Međutim, postoji jedna linija. Ta linija je odavno prijeđena.

"Jednostavno, ispipavaju koliko daleko mogu ići. Zaista moramo ih zaustaviti i ne samo tu. Bošnjaci Stoca, juga BiH, suočavaju se sa segregacijom. Bošnjačka djeca ulaze na jedan ulaz u obrazovne ustanove, hrvatska djeca na drugi ulaz. Bošnjaci Stoca se ne mogu liječiti u Domu zdravlja Stolac, oni se liječe u drugom Domu zdravlja u jednom prigradskom naselju u Stocu. U Stocu postoje dvije škole pod jednim krovom, dakle, Stolac je pokazatelj kako se konkretno HDZ, koji je na vlasti već 30 godina, ponaša prema Bošnjacima Stoca. Kažem – ne samo Stoca, nego cijelog tog područja BiH. Svjedoci smo šta se desilo u Neumu nedavno, prije mjesec dana. Svjedoci smo onih užasnih grafita, napada na imovinu Bošnjaka. Trebam li govoriti šta se dešava u Mostaru, kako se mi koji živimo u Mostaru osjećamo kada igra Zrinjski? Oni koji navijaju za Zrinjski unište pola grada. Oni pokušavaju razbiti sve što se može razbiti, oni napadaju ne samo ljude koji žive u Mostaru, nego i naše goste koji dođu iz drugih krajeva BiH, ali napadaju i turiste. Kakvu oni poruku šalju, kakvu oni sliku šalju? Dakle, svemu ovome se uistinu mora stati ukraj, MUP HNK-a je prva adresa, a dalje kako slijedi po hijerarhiji", zaključuje Kajan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...