BRADARI STIGAO FERMAN IZ WASHINGTONA: "To je nedopustivo što rade..."

Isto tako, američki kongresmen smatra nužnim uvođenje drugog pravnog stupnja za poslovne subjekte koji su moguće oštećeni odlukama Komisije koje su izvršne i stupaju na snagu odmah.  

  • Politika

  • 08. Apr. 2024  

  • 1

Predsjedavajući Odbora američkog Kongresa za trgovinu, pravo, nauku te odbranu, zdravstvo i obrazovanje Robert Aderholt uputio je dopis predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari u kojem su pohvaljene poduzete aktivnosti predsjednice FBiH te predsjednice Parlamenta FBiH i članova parlamentarnog odbora za ekonomsku i financijsku politiku na reformi zakona o Komisiji za vrijednonosne papire u Federaciji BiH sa ciljem uspostave vladavine prava te eliminiranja korupcije.

Dopis je istovremeno poslan i potpredsjednicima Federacije Refiku Lendi i Igoru Stojanoviću, premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, predsjedavajućoj parlamenta FBiH Mirjani Marinkovic-Lepić te američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju. 

Kongresmen Aderholt podržava promjenu zakonskog okvira rada Komisije za vrijednonsne papire FBiH po kojem trenutno članovi Komisije uživaju imunitet od krivičnog gonjenja za svoje odluke jer se smatra da su ih donosili u “dobroj volji” što je nedopustivo.

Isto tako, američki kongresmen smatra nužnim uvođenje drugog pravnog stupnja za poslovne subjekte koji su moguće oštećeni odlukama Komisije koje su izvršne i stupaju na snagu odmah.  

Nekoliko članova američkog Kongresa su se susreli sa dr. Matejom Živkovićem, zamjenikom predsjednika Komisije, u februaru ove godine u okviru molitvenog doručka kada su izrazili veliku zabrinutost zbog dva preživljena pokušja ubistva dr. Živkovića te, nakon uvida u činjenice, izrazili sumnju i zabrinutost za rad trenutog saziva Komisije za vrijednonosne papire FBiH, što je i navedeno u dopisu kongresmena Aderholta.  

Američki dužnosnik traži izvješće o napretku u procesima koje su pokrenuli zvaničnici Federacije BiH te ponovno izrazio bezrezervnu podršku borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...