NAKON NASILJA U STOCU: Federalna policija otkrila mostarskim kolegama identitet napadača na mladiće kod Stoca - svi su "Ultrasi" navijači "Zrinjskog"!   

Ova krivična djela su, međutim, u nadležnosti, kantonalnog Ministarstva policije i Tužiteljstva HNK, koji do danas nisu sankcionirali i procesuirali ni jednu od nebrojenih manfestacija vandalizma i terora koje godinama u Mostaru provode pripadnici navijačke grupe "Ultrasi". Jedini odgovor zašto je to tako leži u svima poznatoj činjenici da i policija i tužiteljstvo i "Ultrasi" imaju istog političkog poslodavca, naredbodavca i zaštitnika - LEGITIMNO NEDODIRLJIVOG!

  • Hronika

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 2

Još uvijek nema pouzdanih informacija o toku i eventualnim nalazima istrage o nasilju čije su žrtve prije dvije večeri bila četvorica mladića bošnjačke nacionalnosti iz Stoca. Njih su, kako su izvijestili mediji i očevici, u mjestu Masline u okolini Stoca presrela četiri automobila u kojima su se nalazili pripadnici navijačke grupe "Ultrasi" koji podržavaju NK "Zrinjski". "Divljački su ih udarali svim i svačim, te im nanijeli povrede i polomili vozilo", kazali su iz uprave Fudbalskog kluba "Iskra" iz Stoca, za kojeg nastupaju trojica napadnutih mladića.

O ovom divljaštvu javnost je prvi izvijestio Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. On je zatražio "brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca", napominjući da "krug mogućih počinitelja nije posebno veliki".

ŠTA GOVORE INFORMACIJE FEDERALNE POLICIJE

I dok javnost i oštećeni mladići očekuju da se oglase MUP i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, prema informacijama "Slobodne Bosne" u istragu se uključila Uprava policije Federacije BiH. Jutros su iz ove policijske agencije informaciju koju je potpisao Vahidin Mujić, direktor FUP-a, uputili komesaru policije MUP-a HNK Robertu Periću.

Kako je navedeno u informaciji, vozila koja su prepriječila put automobilu u kojem su bili napadnuti igrači "Iskre" bila su Golf VI, BMW i Passat. Prema saznanjima kojima raspolaže FUP, vlasnik vozila "Golf VI"  je "izvjesni Dragan Gakić" za koga se kaže da je "navijač i višestruko privođeno lice od strane policijskih službenika zbog narušavanja javnog reda i mira te počinjenja drugih krivičnih djela".

Prema saznanjima FUP-a, "vlasnik crnog ili tamnosivog BMW-a je Severino Marić", o kojem policija ne posjeduje druge podatke.

U službenoj depeši "koja je iz Federalne Uprave policije upućena Robertu Periću, komesaru policije Hercegovačko-Neretvanskog Kanatona navodi se još jedna osoba za koju se kaže "da se može dovesti u vezu“ sa nasiljem u okolini Stoca. To je Marino (Stjepana) Sabljić, 23-godišnjak iz Mostara za kojeg se, "sumnja da je organizator izvršenja predmetnog djela".

Federalna uprava policije tražio od komesara MUIP-a HNK Roberta Perića da sa ovim informacijnama što prije obavijesti nadležno tužiteljstvo. Također FUP piše da se stavlja na raspolaganje kolegama iz Mostara "sa svim svoji kapacitetima u segmentima forenzičkih vještačenja, kompjutorskog kriminala, angažovanja pripadnika Specijalnih policijskih jedinica i drugih specijaliziranih jedinica za koje procijenite da mogu dati svoj doprinos privođenju pravdi počinilaca ovog krivičnog djela".

UBICE NA CESTI

Prema informacijama "Slobodne Bosne" u nekoliko incidenata na mostarskim ulicama koje su posljednjih petnaestak dana počinili huligani "Ultrasa" redovno se pojavljivao "Golf VI". Posljednji put u mostarskom naselju Zalik pri napadu koji se zbio dan prije nasilja nad mladićima kod Stoca.

Pomoć hercegovavačkim policajcima jučer je najavio i Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH samouvjereno poručujući huliganima da je "pitanje sata ili dana kada ćete biti u pritvoru".

Ova krivična djela su, međutim, u nadležnosti, kantonalnog Ministarstva policije i Tužiteljstva HNK, koji do danas nisu sankcionirali i procesuirali ni jednu od nebrojenih manfestacija vandalizma i terora koje godinama u Mostaru provode pripadnici navijačke grupe "Ultrasi". Jedini odgovor zašto je to tako leži u svima poznatoj činjenici da i policija i tužiteljstvo i "Ultrasi" imaju istog političkog poslodavca, naredbodavca i zaštitnika - LEGITIMNO NEDODIRLJIVOG!

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...