GRAD SARAJEVO I SLUŽBENO VLASNIK ZGRADE DPO: Federalni parlamentarci ne žele da se iseljavaju, a gradonačelnica Karić neće da se useli i napusti Vijećnicu!?

Pravobranilaštvo Grada zaprijetilo Parlamentu FBiH sudskim postupkom

  • Vijesti

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 0

Kantonalni sud u Sarajevu 14. marta ove godine donio je pravosnažno Rješenje o upisu Grada Sarajeva kao vlasnika objekta upravne zgrade DPO. Odmah po donošenju Rješenja, pravobranilac Grada Sarajeva uputio je Parlamentu Federacije BiH zahtjev da predaju Gradu dio prostorija i kancelarija koje koriste u navedenoj zgradi, te da primopredaju prostorija izvrše u roku od 30 dana.

- Također Vas pozivamo da u pogledu ostatka prostorija koje ostaju u Vašem posjedu, u istom roku zaključimo Ugovor o zakupu kojim bi se definisali uslovi pod kojim se predmetne prostorije koriste od strane Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH i Parlamenta FBiH. U protivnom, Pravobranilaštvo Grada Sarajevo u cilju vršenja svojih zakonskih ovlaštenja zaštite imovine i imovinskih interesa Grada Sarajevo, bit će prinuđeno pokrenuti sudski parnični postupak radi predaje u posjed objekta, uz istovremeni zahtjev za naknadu upotrebe tuđe stvari u svoju korist sukladno odredbama člana 219. Zakona o obligacionim odnosima – stoji u zahtjevu koji je pravobranilac Grada Sarajevo Admir Jusufbegović uputio sekretarima oba doma federalnog Parlamenta.

BORBA ZA VLASNIŠTVO NA ATRAKTIVNOJ LOKACIJI

Atraktivna zgrada DPO u centru Sarajeva, na adresi Hamdije Kreševljakovića br. 3, već godinama je predmet brojnih vlasničkih sporova. Za prisvajanje vlasništva na ovoj zgradi borili su se mnogi, pa i Socijaldemokratska partija BiH, ali zgradu sve do sada niko nije uspio upisati u svoje vlasništvo.

Skupština Kantona Sarajevo 1999. godine zgradu DPO-a, u kojoj se nalazi i podzemna garaža, dala je na korištenje Gradu Sarajevu. U međuvremenu, dio prostorija u zgradi počeo je koristiti i Parlament Federacije BiH. 

Zanimljivo je da je još prije dvije godine kantonalni premijer Nihad Uk najavio da će ova zgrada biti uknjižena na Grad Sarajevo, ali da će je i Parlament nastaviti koristiti.

- Ovo je prevelika zgrada da bi je koristio samo Grad Sarajevo i mislim da ćemo se lako dogovoriti koji prostor će koristiti Parlament FBiH, a koji Grad Sarajevo. Nadam se da neće biti problema jer se radi o državnim institucijama. Gradu Sarajevu samo je važno da uknjiži zgradu DPO jer možda će nekada zatrebati da digne kredit, a trebat će za to da založi svoju imovinu – rekao je Uk, koji je u to vrijeme bio gradski vijećnik Grada Sarajeva.

Međutim, kako saznaje Slobodna Bosna, Parlament Federacije ne dozvoljava Gradu Sarajevo da koristi prostorije koje su sada i zvanično upisane u njihovo vlasništvo. Službe Parlamenta uporno se odbijaju iseliti iz navedenog prostora koji su zaposjeli, pa otuda i ultimativni zahtjev pravobranioca Grada uz prijetnju pokretanjem parničnog postupka.

Inače, administracija Grada Sarajeva broji oko 120 uposlenika, a trenutno su raspoređeni na tri lokacije – dio je u zgradi DPO, dio u zgradi Vječne vatre, dok se gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa svojim najbližim saradnicima smjestila u gradskoj Vijećnici. Prošle godine gradonačelnica Karić pohvalila se kako je završen glavni projekat rekonstrukcije zgrade Vječne vatre u Sarajevu, čija je izrada koštala nevjerovatnih 450.000 KM. Zgrada Vječne vatre u ulici Maršala Tita inače je u vlasništvu Službe za zajedničke poslove Federacije BiH, koja je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnik predmetne nekretnine. Međutim, Vlada Federacije prošle godine je donijela odluku kojom je data saglasnost Gradu Sarajevu za izvođenje radova na obnovi i rekonstrukciji dijela ovog objekta.

ZAŠTO SURADNICI GRADONAČELNICE "BJEŽE" OD VIJEĆNICE

Kako saznajemo iz dobro upućenih izvora u gradskoj upravi, početna namjera bila je da i ured gradonačelnice Karić bude u zgradi Vječne vatre, a da zgrada Vijećnice služi samo za protokolarne aktivnosti i prijeme. No, gradonačelnica Karić navodno je insistirala da njen ured bude u Vijećnici jer je taj prostor mnogo atraktivniji i “reprezentativniji” od onih u druge dvije navedene zgrade koje koriste uposlenici Grada Sarajeva. Ovakva “razuđenost” gradske administracije na tri različite lokacije ne samo da je neučinkovita po pitanju svakodnevnog rada i komunikacije između Karić i njenih suradnika, već donosi i bespotrebne troškove u vidu desetina hiljada maraka budžetskog novca koji se svake godine potroši na održavanje prostorija u tri različite zgrade.

Prema informacijama Slobodne Bosne, tome su doprinijeli i izuzetno loši „međukolegijalni“ odnosi između pojedinih uposlenika Grada i gradonačelnice Benjamine Karić. Tako je dio uposlenika po principu „što dalje, tim bolje“ dobrovoljno odlučio ostati u zgradi Vječne vatre, iako im je velikodušno ponuđeno da pređu u zgradu Vijećnice.

Interesantno je da u svom zahtjevu upućenom službama Parlamenta Federacije, pravobranilac Grada Sarajeva traži, između ostalog, vraćanje u posjed „kabineta Gradonačelnika“ koji se, kako je navedeno, sastoji od pet kancelarija i dvije predprostorije/hodnika. No, čak i ako Parlament udovolji ovom zahtjevu, teško da će se gradonačelnica Karić odreći luksuzne rezidencije u Vijećnici i preseliti svoj kabinet u zgradu DPO, tvrde naši izvori.

(Slobodna Bosna)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...