SONDA VOYAGER 1 JE iZVAN SUNČEVOG SISTEMA: Mjesecima šalje čudne podatke

Voyager 1 je 2012. napustio Sunčev sistem, odnosno heliosferu, i ušao u međuzvjezdani prostor. Sada je od Zemlje udaljen oko 24 milijarde kilometara, odnosno radi se o letjelici koja je otišla u najudaljenije dijelove svemira do sada.

  • Šareni svijet

  • 09. Apr. 2024  

  • 0

Sonda Voyager 1 lansirana je 1977. godine te je prije desetak godina napustila Sunčev sistem. Nekih 46 godina nakon lansiranja počela je prema Zemlji slati čudne podatke. Voyager 1 je 2012. napustio Sunčev sistem, odnosno heliosferu, i ušao u međuzvjezdani prostor. Sada je od Zemlje udaljen oko 24 milijarde kilometara, odnosno radi se o letjelici koja je otišla u najudaljenije dijelove svemira do sada.

Preko sistema AACS šalje podatke o svom međuzvjezdanom okruženju, no već neko vrijeme Zemlji dostavlja misteriozne podatke - ponavljajuću zbrku jedinica i nula. NASA-ini inženjeri su stoga u martu poslali kodiranu naredbu o provjeri sustava, nakon čega je podsustav podataka o letu (flight data system, FDS) pokazao u čemu bi mogao biti problem.

Posebna naredba 

Naime, izgleda da je oštećeno oko 3 posto memorije FDS-a, zbog čega uključivanje i isključivanje sustava u studenom 2023. nije riješilo poteškoće. NASA smatra da se većina oštećenja nalazi na jednom čipu u memorijskom sustavu. 

Inženjeri su u ožujku FDS-u poslali takozvanu naredbu "poke" koja mijenja određene memorijske adrese. Nakon što su primili odgovor 22.5 sati kasnije, stručnjaci su primijetili da jedan dio sustava prikazuje čudna očitanja. Činilo se da su u krivom formatu, a inženjer iz tima ih je uspio dekodirati. 

Zbrkani signal je sadržavao očitanje cijelog memorijskog sustava FDS-a. Voyagerov tim ga je usporedio s onim koji su zaprimili prije nastanka problema i uspio locirati izvor kvara, piše Science Alert.

Pokušat će riješiti problem

Za sada nije poznato što je točno uzrokovalo oštećenje na čipu; možda su krive energetske čestice koje putuju svemirom, a možda se jednostavno radi o starosti sustava. S obzirom na to da je lansiran krajem 1970-ih, Voyagerova računala su dosta zastarjela. 

Inženjeri smatraju da će kroz nekoliko sedmica ili mjeseci uspjeti riješiti problem, odnosno zaobići oštećenje na FDS-u, nakon čega bismo trebali ponovno primati točne podatke o granici međuzvjezdanog prostora. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...