ALEKSANDAR VUČIĆ U PARIZU: "Srbija kupuje 12 novih Rafalea"

Finansijski detalji potencijalnog posla nisu poznati, ali mediji bliski vlastima u Beogradu objavili su procjene da je riječ o oko 3.2 milijarde eura.

  • Regija

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tokom dvodnevne posjete Parizu da u iduća dva mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih zrakoplova Rafalea te da će potpisivanju prisustvovati i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Finansijski detalji potencijalnog posla nisu poznati, ali mediji bliski vlastima u Beogradu objavili su procjene da je riječ o oko 3.2 milijarde eura.

Vučićeva posjeta, inače popraćena iznimnom pažnjom provladinih medija u Srbiji, protekla je i uz podršku Pariza Beogradu na evropskom putu te potpisivanje bilateralnog memoranduma o razumijevanju srpske i francuske elektroprivrede kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji i energetsku tranziciju.

Među temama Vučića i Macrona bili su i razgovori o vojnotehničkoj saradnji, ali i procesu dijaloga s Kosovom.

Američka novinska agencija AP objavila je danas da je Srbija "blizu potpisivanja ugovora o kupnji 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea", ocijenivši kako bi to "označilo pomak od tradicionalnog vojnog opskrbljivača Rusije".

Prema navodima AP-a, Srbija razmišlja o kupnji novih zrakoplova više od dvije godine, od kada je Hrvatska kupila 12 rabljenih letjelica istog tipa za oko milijardu eura.

"Brzo naoružavanje srpske vojske zabrinjava neke od njezinih susjeda poslije krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih", piše AP, podsjećajući da je Srbija kandidatkinja za članstvo u EU, a većina država kojima je okružena članice su NATO-a. 

Vezane vijesti

trenutak ...