TURSKA I ZVANIČNO UVELA SANKCIJE: Ankara je podržala korake za suđenje Izraelu za genocid i poslala...

(...) hiljade tona pomoći za Gazane.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2024  09. Apr. 2024

  • 0

Turska je u utorak objavila da ograničava izvoz širokog spektra proizvoda u Izrael sve dok ne proglasi prekid vatre i omogući neprekidan dotok pomoći u Gazu, u značajnoj mjeri nakon šest mjeseci nemilosrdnih izraelskih napada na palestinsku enklavu.

Izrael je rekao da će odgovoriti na mjere, koje uključuju ograničavanje izvoza aluminija, čelika, građevinskih proizvoda, gnojiva i mlaznog goriva, s vlastitim ograničenjima na proizvode iz Turske.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan označio je Izrael kao "terorističku državu", više puta je pozivao na hitan prekid vatre i optužio ga da je počinio genocid u svojoj vojnoj kampanji u palestinskoj enklavi.

Ankara je podržala korake za suđenje Izraelu za genocid i poslala hiljade tona pomoći za Gazane, prenose agencije.

Odnosi između Turske i Izraela godinama su hladni. Trgovinske veze između dvije zemlje i dalje su bile jake u prošlosti, ali su opale od početka sukoba.

Trgovinska ograničenja uslijedila su dan nakon što je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan obećao represalije protiv Izraela nakon što je odbio zahtjev Ankare da učestvuje u operaciji ispuštanja pomoći u Gazi, rekavši da će se provoditi "korak po korak" i "bez odlaganja".

Izvozne mjere je odobrio Erdogan, dodao je Fidan.

"Nastavit ćemo našu podršku dok krvoproliće u Gazi ne prestane i naša palestinska braća ne dođu do slobodne palestinske države sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom", rekao je Erdogan u poruci u utorak za Ramazanski bajram.

Ministarstvo trgovine saopćilo je da će se mjere odnositi na izvoz proizvoda iz 54 različite kategorije, uključujući željezo, mermer, čelik, cement, aluminijum, ciglu, đubrivo, građevinsku opremu i proizvode, avio gorivo i drugo.

"Ova odluka će ostati na snazi sve dok Izrael, prema svojim obavezama koje proizilaze iz međunarodnog prava, hitno ne proglasi prekid vatre u Gazi i omogući nesmetan protok dovoljne humanitarne pomoći u Pojas Gaze", navodi se.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...