REVIZORI OTKRILI BROJNE NEPRAVILNOSTI U VLADI RS: Šulićevo i Karanovo ministarstvo KRŠILO ZAKONE, a kod Jujićeve se zapošljavala mimo plana

Prvi objavljeni revizorski izvještaji ministarstava za prošlu godinu pokazuju da je, kao i ranijih godina, nastavljena praksa kršenja Zakona o državnim službenicima.

  • Politika

  • 10. Apr. 2024  

  • 2

Zapošljavanje pripravnika mimo konkursa, angažovanje radnika na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, ali i kršenje propisa prilikom javnih nabavki.

Ovo su samo neke od zamjerki koje su utvrdili revizori prilikom kontrole poslovnih knjiga ministarstava u Vladi RS za 2023. godinu.

Prvi objavljeni revizorski izvještaji ministarstava za prošlu godinu pokazuju da je, kao i ranijih godina, nastavljena praksa kršenja Zakona o državnim službenicima.

Zbog toga je, između ostalog, Ministarstvo trgovine i turizma dobilo mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, te pozitivno mišljenje o usklađenosti od Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Revizori su utvrdili da je resor na čijem je čelu Denis Šulić kršio Zakon o državnim službenicima, jer je angažovao tri izvršioca na određeno vrijeme zbog povećanog obima posla na period duži od šest mjeseci.

Takođe, zaposlili su i dva pripravnika bez sprovođenja konkursa, ali su kršili i Zakon o platama zaposlenih u organima uprave RS.

"Ministarstvo je za jednog zaposlenog isplatilo dodatak na mjesečnom nivou po osnovu prekovremenog rada, što nije u skladu sa Zakonom o platama kojim je propisano da za svaki sat prekovremenog radnog vremena ostvaruje pravo na jedan sat kompenzujućeg radnog vremena koje se preračunava u slobodne dane i sate koje zaposleni treba da iskoristi", naveli su revizori.

Imali su primjedbe i na grantove, za koje su naveli da su potcijenjeni za 54.100 KM, za koliko su precijenjeni ostali rashodi obračunskog karaktera.

Sličnu ocjenu revizora dobilo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Resor kojim rukovodi Siniša Karan dobio je mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima, ali i o usklađenosti.

"MUP je zbog povećanog obima posla angažovao najmanje četiri izvršioca po ugovoru na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, čime je prekršen Zakon o državnim službenicima", naveli su revizori.

Dodali su da su utvrđeni propusti i kod javnih nabavki za usluge održavanja, servisiranja i pranja službenih vozila.

Takođe, utvrdili su da je doneseno 18 rješenja u iznosu od 31.662 KM u vezi sa dodjelom pomoći zaposlenim zbog bolesti člana uže porodice, ali da na tu pomoć nisu obračunati porez i doprinosi.

Prečešljane su i poslovne knjige ministarstava prosvjete i kulture, uprave i lokalne samouprave te poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, koja su od Glavne službe za reviziju dobila pozitivno mišljenje.

Takođe, revizori su utvrdili da u resoru prosvjete nisu pravilno popunjavani putni nalozi za službeno putovanje u zemlji, ali su imali i primjedbe na javne nabavke.

U resoru uprave i lokalne samouprave kojim rukovodi Senka Jujić utvrđeno je da zapošljavanje i popunjavanje upražnjenih radnih mjesta nije vršeno u skladu sa kadrovskim planom.

Revizori su Savi Miniću, koji je na čelu resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preporučili da intenzivira aktivnosti na uspostavljanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole, ali i da na portalu javnih nabavki objavljuju godišnja obavještenja o dodjeli ugovora zaključenih na osnovu okvirnog sporazuma, piše Glas Srpske.

Preporuke

Pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju dobili su i resor pravde, privrede i preduzetništva te energetike i rudarstva za finansijske izvještaje za prošlu godinu. Resoru privrede i preduzetništva, kojim rukovodi Vojin Mitrović, preporučeno je da rashode ostalih ličnih primanja prizna u periodu u kojem su i nastali, ali i da korekcije pozicija vanbilansne aktive i pasive vrši po osnovu nastalih poslovnih događaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...