BIVŠI ŠEF FINANSIJA TRUMPOVE ORGANIZACIJE OSUĐEN NA PET MJESECI ZATVORA: Lagao na sudu...

To će biti drugi put da Weisselberg ide iza rešetaka. Bivši šef finansijskog sektora Trumpove organizacije prošle godine je 100 dana bio u zatvoru zbog utaje poreza u vrijednosti od 1,7 miliona dolara po osnovu kompanijskih privilegija, među kojima su luksuzna kola i besplatno korištenje stana na Manhattanu.

  • Svijet

  • 10. Apr. 2024  

  • 0

Allen Weisselberg, penzionisani rukovodilac u poslovnoj imperiji Donalda Trumpa, osuđen je danas na pet mjeseci zatvora zbog laganja pod zakletvom u svojstvu svjedoka na suđenju njegovom poslodavcu zbog prevare države New York.

Weisselberg (76) priznao je prošlog mjeseca da je kriv po dva osnova, pored ostalog zato što je lagao pred sudom da ima vrlo malo saznanja o tome kako je u finansijskim izvještajima Trumpov luksuzni stan na Manhattanu predstavljan kao tri puta veći nego što stvarno jeste.

To će biti drugi put da Weisselberg ide iza rešetaka. Bivši šef finansijskog sektora Trumpove organizacije prošle godine je 100 dana bio u zatvoru zbog utaje poreza u vrijednosti od 1,7 miliona dolara po osnovu kompanijskih privilegija, među kojima su luksuzna kola i besplatno korištenje stana na Manhattanu.

Weisselberg je bespogovorno lojalan Trumpu, pretpostavljenom republikanskom kandidatu za predsjednika države na izborima u novembru ove godine.

Trumpova familija drži se njegovih usluga gotovo 50 godina, i dala mu je dva miliona dolara na ime otpremnine kada su ga optužnice za poresku evaziju prinudile da ode u penziju. Trumpova organizacija i dalje plaća troškove njegove odbrane na sudu.

Weisselberg je dva puta svjedočio na suđenjima koje su se loše završila po Trumpa, ali svaki put je davao sve od sebe kako bi ukazao da njegov poslodavac nije učinio ništa što bi se smatralo ozbiljnim zakonskim prekršajem.

Na osnovu sporazuma sa tužilaštvom, on neće morati da svjedoči u krivičnom postupku koji će se voditi protiv Trumpa, bivšeg predsjednika države, zbog podmićivanja porno zvijezde Stormy Daniels da tokom predizborne kampanje iz 2016. godine ne priča o njihovoj tajnoj vezi. Ovo suđenje počinje u naredni ponedjeljak.

Pristajući da mu se izrekne petomjesečna kazna za krivično djelo za koje se može dobiti do sedam godina zatvora, tužilaštvo je ukazalo na njegove poodmakle godine i spremnost da prizna kršenje zakona. Ono je obećalo da ga neće teretiti za druga eventualna krivična djela koja je počinio dok je bio zaposlen u Trumpovoj organizacijii.

Veličina Trumpovog ogromnog apartmana na krovu njegovog tornja na Manhattanu bila je jedno od ključnih pitanja u građanskopravnom postupku koji se vodi protiv Trumpa u New Yorku, i u kojem je on prvostepeno osuđen da plati oko 450 miliona dolara na ime kazne zbog varanja banaka i osiguravajućih društava kroz fingirane finansijske izvještaje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...