REAKCIJA MAHIRA MEŠALIĆA: “Neuspješan pokušaj Konakovića pobjeda je ideje građanske BiH”

"Jedini garant opstanka su što jače institucije i državotvorna svijest, te država Bosna i Hercegovina. Nikakvi “svebošnjački” sabori..."

  • Politika

  • 13. Apr. 2024  

  • 2

Neuspješan pokušaj Konakovića i Sevlida Hurtića (Dodikovog ministra u Vijeću ministara BiH) u okupljanju “lidera Bošnjaka regiona” pobjeda je ideje građanske Bosne i Hercegovine, kaže Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH.

"Perfidan pokušaj pomoći legitimiziranja Vulinovog tkz. “srpskog sveta” i koncepta nevladine Čovićeve organizacije HNS kroz ovo okupljanje je propao.

Jedini garant opstanka su što jače institucije i državotvorna svijest, te država Bosna i Hercegovina. Nikakvi “svebošnjački” sabori ni parasistemi ne mogu i ne smiju zamijeniti institucije države. Ako Bošnjaci u regionu imaju probleme, oni se moraju i trebaju rješavati preko institucija države Bosne i Hercegovine u razgovoru sa susjednim državama", kaže Mešalić.

Dodaje da se izjašnjava kao Bošnjak, te da se ne stidi toga, naprotiv.

"Ali mi ne treba nikakav “bošnjački sabor” već samo država u kojoj ću ravnopravno živjeti sa svim građanima koji u njoj žive, poštujući sva ljudska prava drugih i opće civilizacijske vrijednosti. Ne treba mi ni Konaković, ni Ramo Isak, ni Sevlid Hurtić da mi kažu ko sam i šta sam, kroz neka paraokupljanja.

Svijet je i u ratu prepoznao multietničku borbu građana BiH, među kojima je i ogroman broj nebošnjaka za suverenu, modernu i evropsku BiH, koji su za tu ideju davali živote.

Zašto nas danas, neki politički anonimusi, bez ikakvog političkog legitimiteta žele plemenizirati i svesti na tu kategoriju. Ne treba ići na ruku onima koji priželjkuju etničku podjelu Bosne i Hercegovine sa ovim i ovakvim idejama. Dakle, kao Bošnjak, oštro se protivim bilo kakvom okupljanju koje nema multietnički, građanski karakter", dodao je Mešalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...