RADOVAN KOVAČEVIĆ U TIRANI IZNOSIO DODIKOVE STAVOVE: "Nelegalni stranac otvara Pandorinu kutiju u Bosni i Hercegovini"

Kovačević je u obraćanju naglasio značaj saradnje u Јugoistočnoj Evropi. Istakao je napredak Bosne i Hercegovine u proteklom periodu, podsjetio na ubrzano formiranje vlasti nakon izbora

  • Politika

  • 13. Apr. 2024  

  • 1

"Nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta Bosne i Hercegovine otvara Pandorinu kutiju u BiH", rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a Radovan Kovačević na Međuparlamentarnom forumu delegacija parlamenata zemalja Јugoistočne Evrope u PSOSCE-a u Tirani. 

Kovačević se obratio u okviru diskusije o izazovima unutar regiona Јugoistočne Evrope.

Na opasku jednog od poslanika iz Albanije da postupci predsjednika RS Milorada Dodika mogu otvoriti Pandorinu kutiju, Kovačević je odgovorio da su Dodikovi postupci otvorili jedino pregovore Bosne i Hercegovine sa EU, a da Pandorinu kutiju u BiH otvara, kako je rekao, jedino nelegalni stranac nametanjem zakona i rušenjem suvereniteta BiH.

Kovačević je u obraćanju naglasio značaj saradnje u Јugoistočnoj Evropi. Istakao je napredak Bosne i Hercegovine u proteklom periodu, podsjetio na ubrzano formiranje vlasti nakon izbora, dobijanje kandidatskog statusa na putu ka EU i otvaranje pregovora, a sve uz zamah te iste vlasti nakon posljednjih izbora.

On je podsjetio na zajednički doprinos stranaka u vlasti, tri konstitutivna naroda i ostalih na putu ka Evropskoj uniji.

Kovačević je naglasak stavio na sva pitanja od zajedničkog interesa regiona, kao i na interese zemalja u ekonomskom, turističkom i svakom drugom pogledu.

Na Forumu, koji su zajedno organizovali PSOEBS-a i Parlament Albanije, raspravljano je o više tema od značaja za prostor Јugoistočne Evrope, o temama prisustva i rada OEBS-a u Albaniji, kao i trenutnog statusa i izazova Albanije i drugih zemalja regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Prvi dan Foruma priveden je kraju kroz raspravu o uticaju migracija kroz krizne zone na zemlje regiona, problem iseljavanja i parlamentarnu podršku programima koji nude rješenja za ovaj problem.

Tokom drugog dana Foruma predviđeno je i formiranje parlamentarnih radnih grupa koje će na odvojenim sesijama diskutovati o izgradnji povjerenja u regionu, energetskoj bezbjednosti i zaštiti okoline.

Biće razmijenjena iskustva i primjeri dobre prakse u vezi sa solidarnošću zemalja regiona u suočavanju sa prirodnim katastrofama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...