U BANJOJ LUCI VEĆ HLADE ŠAMPANJAC: Zrinjski u velikim problemima, pravila su jasna, Mostarcima se oduzimaju bodovi zbog…

Jedan od derbija 26. kola Wwin lige su u Mostaru na stadionu Pod Bijelim Brijegom odigrali domaći Zrinjski i Velež.

  • Sport

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Aktuelni prvak naše zemlje, mostarski Zrinjski, mogao bi biti žestoko kažnjen nakon nereda navijača u režiji mostarskog kluba. Naime, Disciplinski pravilnik je jasan, a osim novčane kazne prijeti im i oduzimanje bodova.

Jedan od derbija 26. kola Wwin lige su u Mostaru na stadionu Pod Bijelim Brijegom odigrali domaći Zrinjski i Velež. S minimalnih 1:0 je slavila domaća ekipa, no utakmicu su obilježili neredi navijača Zrinjskog.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka grupa navijača Zrinjskog je utrčala na teren i krenula je prema službenim prostorijama kluba, što samim tim znači da su akteri meča bili ugroženi.

Reakcijom zaštitara i policijskih snaga navijači Zrinjskog su udaljeni sa terena, no bez obzira na to, aktuelni prvak naše zemlje suočava se sa žestokom kaznom.

Prije svega zbog toga što je Zrinjski u ovoj sezoni uvjetno kažnjen nakon nereda na utakmici protiv Veleža koja je odigrana na stadionu Rođeni. Zrinjski je tada kažnjen novčano, te uvjetno šest mjeseci ukoliko se ponove incidenti. A, kako je taj meč odigran krajem novembra prošle godine, uvjet od šest mjeseci još nije istekao.

PRAVILA SU JASNA

Disciplinski pravilnik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je po tom pitanju jasan i u članu 62. navodi kakve kazne se mogu očekivati u slučaju nereda na stadionu.

1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, biće kažnjen:
a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje
1.000 KM.

2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, biće kažnjen:
a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.

3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.

4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.

6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana.

Dakle, Pravilnik je jasan i s obzirom da se radi o ponoVljenom prekšraju Zrinjski bi vrlo lako mogao ostati i bez bodova, što bi najviše išlo u prilog banjalučkom Borcu koji bi već sad bio na korak od titule prvaka BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...