SNIMKA IZ DUBROVNIKA ZABRINULA SVE: "Nije svaka peraja koja viri iz mora morski pas..."

Najveći ulovljeni primjerak imao je 240 cm i težio je 70 kilograma.

  • Šareni svijet

  • 14. Apr. 2024  

  • 0

Na Instagramu se pojavila zanimljiva snimka, koja je odmah privukla pozornost ljubitelja morskog svijeta. Kako je njen autor napisao, nastala je u Dubrovniku (tačnije, u Zatonu) i premda se na njoj vidi peraja, uopće se ne radi o morskom psu.

- Iglan. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 metara, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe,ima veliku i dugačku peraju koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod sabljarke (igluna).

Najveći ulovljeni primjerak imao je 240 cm i težio je 70 kilograma. Cijenjena je riba za sportski ribolov, no također je cijenjena i za prehranu. Ribolov na iglana je reguliran zakonom i dozvoljen samo uz posebnu dozvolu - pojasnio je.

Na samom kraju objave dodao je kako je prilično zabavno promatrati komunikaciju psa i ribe koja pliva prilično blizu. Premda je jasno kako je psa zainteresiralo to što se kreće u moru, nije pokazao nikakvu namjeru da skoči i pobliže se upozna s velikom ribom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...