DODIKOV SNSD KAO 1995. RATKO MLADIĆ: Ko je bio Reuf Selmanagić koji bi danas PONOVO mogao ostati bez ulice u Srebrenici? (VIDEO)

Ovaj potez naišao je na brojne osude jer je u julu 1995. godine nakon što je tzv. Vojska RS ušla u Srebrenicu, uklanjanje naziva ove ulice naredio lično ratni zločinac Ratko Mladić.

  • Mini market

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović sazvao je tematsku sjednicu Skupštine opštine za ponedjeljak, 15. april, kada će na dnevnom redu biti odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

Dodikov SNSD namjerava ukloniti ulicu Maršala Tita koja bi trebala nositi naziv ulica “Republike Srpske”.

Najviše kontroverzi izazvala je tačka dnevnog reda koja predviđa promjenu naziva ulice Reufa Selmanagića Crnog u Dubrovačka ulica.

Ovaj potez naišao je na brojne osude jer je u julu 1995. godine nakon što je tzv. Vojska RS ušla u Srebrenicu, uklanjanje naziva ove ulice naredio lično ratni zločinac Ratko Mladić.

- Skini ovu tablu, ulica Selmanagić Reuf- Crni. Skinite to, ‘ajde. Penji se bre, čoveče, nemoj da ti govorim deset puta i ponesi to”, kazao je ratni zločinac Mladić na poznatom snimku koji možete vidjeti na linku OVDJE.

Ko je bio Reuf Selmanagić Crni?

Ime Reufa Selmanagića bilo je relativno nepoznato široj javnost do prije nekoliko godina, kada se saznalo da je riječ o partizanskom obavještajcu, koji je zajedno sa Vladimirom Perićem Valterom, djelovao u okupiranom Sarajevu.

U knjizi “Sarajevo u revoluciji (4 dio)” pronađen je podatak da je Reuf Selmanagić Crni bio obavještajac Visočko-fojničkog partizanskog odreda, odnosno, obavještajac sa terena Visokog.

U knjizi se navodi da je Reuf Selmanagić Crni bio član partijske organizacije Komunističke partije Jugoslavije u garnizonu Rajlovac kojom je rukovodio Mustafa Saračević.

Zadatak jedinice bio je da organizuje ilegalni partijski rad i prebacuje dobrovoljce iz grada u partizanske odrede.

U knjizi se navodi da je uz njegovu i pomoć drugih ilegalaca preko Centra i drugih veza, u NOB stupilo preko 2.000 ljudi iz Sarajeva i okoline.

-S dopisom i uz jače osiguranje, preko sela Dvor uputio sam ih u štab X divizije 5. korpusa NOVJ. U ovoj akciji su iz Centra učestvovali Kočo Nikolajević i ja, a iz vojnog garnizona Rajlovac, Mustafa Saračević i Reuf Selmanagić Crni, koji su tada i stupili u NOVJ”, navodi se u knjizi.

Porodica Selmanagić, čuvena porodica iz Srebrenice, ostavila je duboke tragove u historiji grada kao i vrijedne doprinose u svijetu nauke.

Pored Reufa Selmanagića Crnog puno poznatiji član ove porodice bio je Selman Selmagić, čuveni arhitekta iz Srebrenice koji je nakon rata živio u Njemačkoj.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...