NAŠA STRANKA ČESTITALA DAN ARMIJE REPUBLIKE BiH: Sa zahvalnošću se sjećamo svih njenih pripadnika!

Bez njih danas ne bi bilo teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje", poručili su iz Naše stranke u čestitki povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2024  

  • 3

"Na današnji dan sa zahvalnošću se sjećamo svih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno šehida i poginulih boraca te ratnih vojnih invalida. Bez njih danas ne bi bilo teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje", poručili su iz Naše stranke u čestitki povodom 15. aprila - Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Kako je nastala Armija?

Ukazom Predsjedništva tadašnje Republike Bosne i Hercegovine (RBiH), 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nedugo nakon uspješne provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svake godine, 15. april obilježava se kao dan ustroja Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH (PLBiH), te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine. Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika. U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije - sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okolice. Tekovine koje je branila i odbranila Armija RBiH danas baštini Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji je prisutan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i predstavlja najvažniji faktor njegovanja historijskog identiteta Armije RBiH.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...