NEVJEROVATAN SLUČAJ U HADŽIĆIMA: Vlasnik pilane preko nekropole stećaka naredao ogromne balvane (FOTO)

Tražeći nekropolu Gomjenica izgubili su puno vremena sve dok ih jedan lokalni mještanin nije odveo do Pilane "Klejton", gdje su primijetili samo jedan stećak zguran uz ogradu.

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2024  

  • 0

Uništenje nekropole Gomjenica u selu Gradac, općina Hadžići, šokiralo je ekipu Fondacije Fedja i Emir koja je krenula u obilazak dijela nekropola vođena knjigom Derviša Jasike iz 2015. godine.

Tražeći nekropolu Gomjenica izgubili su puno vremena sve dok ih jedan lokalni mještanin nije odveo do Pilane "Klejton", gdje su primijetili samo jedan stećak zguran uz ogradu.

Užasavajuća činjenica je bila da je vlasnik pilane istovario ogromne balvane preko nekropole koja je prije deset godina imala osam stećaka, od kojih je jedan bio posebno lijep sa simbolom dvostruke spirale.

"Što je najgore to tako stoji veća 10 godina i da niko od nadležnih institucija ne reaguje. Pozivamo Kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njenog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti.

Smatramo da su stećci naša najvrednija kulturna baština i da Kantonalni zavod treba da radi u svim općinama kantona, a ne samo od Baščaršije do Marijin Dvora. Ako sada ne zaustavimo i ne sankcionišemo ovakve pojave koje ćemo uskoro objaviti za kojih 50 godina nećemo imati više i šta štititi. Čuvajmo našu Baštinu", napisao je Emir Medanhodžić na svom Facebook profilu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...