"SVI SE SLAŽU...": Njemački kancelar Scholz pozvao Izrael na deeskalaciju u regiji

Njegov apel uslijedio je u jeku napora izraelskih saveznika, prvenstveno SAD-a i Velike Britanije, da uvjere Izrael da odustane od uzvratnog udara na Iran, kako bi spriječili širi rat u regiji.

  • Evropa

  • 15. Apr. 2024  

  • 1

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je danas vlasti Izraela da doprinesu deeskalaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael tokom proteklog vikenda.

“Svi se slažu da je način na koji je Izrael uspio da odbije ovaj napad sa regionalnim i međunarodnim partnerima bio zaista impresivan. Ovo je također veliko dostignuće izraelske vojske“, rekao je Scholz novinarima u Shanghaiju tokom posjete Kini.

Šef njemačke vlade također je kazao da uspjeh izraelske vojske ne treba zanemariti te da stoga i poziva Izrael doprinese deeskalaciji, prenosi Anadolija.

Njegov apel uslijedio je u jeku napora izraelskih saveznika, prvenstveno SAD-a i Velike Britanije, da uvjere Izrael da odustane od uzvratnog udara na Iran, kako bi spriječili širi rat u regiji.

Iran je u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za nedavni zračni napad na njegov diplomatski kompleks u glavnom gradu Sirije. Navodno je Iran ispalio više od 300 dronova i projektila, a gotovo sve su presreli sistemi protuzračne odbrane Izraela i njegovih saveznika SAD-a, Francuske i Velike Britanije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...