DUA LIPA PONOVO GOVORILA O KOSOVU: "Tu su sva ta djeca koja imaju velike snove i nade i žele..."

Britanska pop zvijezda Dua Lipa, porijeklom sa Kosova, dala je novi intervju za magazin Time u kojem je ponovo govorila o svom odrastanju na Kosovu, ali se dotakla i važne političke teme.

  • Show

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Lipa, kojoj je dodijeljeno albansko državljanstvo 2022. godine, također strastveno govori o svojoj dvojnoj baštini, kao i o važnosti Kosova da dobije liberalizaciju viza, što omogućava državljanima da putuju slobodno po bezviznom području Evrope.

"Biti sa Kosova je zaista veliki dio onoga ko sam ja, a dobijanje albanskog državljanstva bilo je zaista uzbuđujuće.

Za populaciju na Kosovu, gdje je više od 50% stanovništva mlađe od 25 godina, to je jedna od najmlađih populacija u Evropi, mogućnost slobodnog putovanja zaista je važna. Tu su sva ta djeca koja imaju velike snove i nade i žele da se kreću, putuju i istražuju. Žele da napreduju i rastu i nadaju se da možda mogu biti čuti i viđeni na drugačiji način. Sada kada njihovi pasoši nešto znače, to je zaista dobar osjećaj“, izjavila je ona.

Kako bi adekvatno odala počast svojim korijenima, Lipa je jednako posvećena promjeni načina na koji njeni fanovi sa Zapada mogu percipirati zemlje poput Kosova i Albanije, navodi magazin "Time".

"Kada ljudi pomisle na Kosovo, ne želim da kažu: ‘Oh, ratom razoreno Kosovo.’ Ima mnogo više od toga“, kaže ona.

"Organizujemo festival u Prištini, moj otac i ja, koji ima za cilj da dovede ljude iz cijelog svijeta i pokaže im koliko je to drugačije u odnosu na ono što očekuju - bilo da su to umjetnici iz cijelog svijeta ili fanovi koji dolaze da vide umjetnike koje vole iz susjednih zemalja. Znam da kada sam živjela na Kosovu, nijedan od mojih omiljenih umjetnika nije dolazio ovamo. Moj najveći san je da to mogu da donesem djeci tamo", rekla je Lipa u intervju, između ostalog.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...