TEHNO NOVOSTI: Tržište smartfona raste treći kvartal zaredom, Apple je izgubio vodeću poziciju

Isporuke pametnih telefona iPhone pale su tokom prvog ovogodišnjeg kvartala za blizu 10 posto na globalnj razini. Za to je najviše kriv uspon Xiaomija, Transsiona i druge konkurencije.

  • HiTec

  • 15. Apr. 2024  15. Apr. 2024

  • 0

Apple je isporučio 50,1 milion uređaja u prvom tromjesečju, što je pad od 9,6 posto u odnosu na 55,4 miliona isporuka u istom razdoblju prošle godine. Tržišni udio pao im je s 20,7 na 17,3 posto.

Među pet najboljih marki pametnih telefona u izvješću, Apple je zabilježio najoštriji pad iz godine u godinu, navedeno je u izvješću IDC-a

Samsung se tijekom istog razdoblja vratio na prvo mjesto (koje je prošle godine prepustio Appleu), s 20,8 posto tržišnog udjela. Isporučili su približno isti broj uređaja kao i lani, 60,1 milion. Prije godinu dana njihov je tržišni udio iznosio 22,5 posto.

"IDC očekuje kako će ove dvije tvrtke zadržati svoju poziciju na vrhunskom tržištu, ponovno oživljavanje Huaweija u Kini, kao i značajni dobici od Xiaomija, Transsiona, Oppo/OnePlusa i Viva vjerojatno će natjerati oba proizvođača na potragu za područjima gdje se mogu proširiti i diverzificirati", rekao je Ryan Reith, potpredsjednik grupe IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

Xiaomijeve isporuke porasle su 33,8 posto na 40,8 milijuna uređaja, dok je Transsion zabilježio skok od 84,9 posto na 28,5 milijuna uređaja.

Transsion je proizvođač pametnih telefona sa sjedištem u Shenzhenu, koji posjeduje brendove Tecno, Itel i Infinix. Tiho su progurali među pet najvećih u ovom tržišnom segmentu.

Što se tiče tržišnog udjela, Xiaomi (14,1 posto), Transsion (9,9 posto) i Oppo (8,7 posto) zauzeli su treće, četvrto i peto mjesto, na temelju isporuka u prvom kvartalu. Oppo je u prvom kvartalu isporučio 8,5 posto manje uređaja (25,2 milijuna).

Huawei i njegov izdvojeni pogon Honor, nisu uspjeli dospjeti među prvih pet. Oni su bili brendovi pametnih telefona s najboljim rezultatima u prvih šest tjedana 2024., prema Counterpoint Researchu. 

Globalno, ukupna isporuka pametnih telefona u prvom tromjesečju porasla je 7,8 posto na godišnjoj razini na 289,4 miliona uređaja, bilježeći treći uzastopni kvartal rasta isporuka, prema IDC-u. 

(Tportal)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...