IRANSKI PREDSJEDNIK RAISI ZAPRIJETIO: "I najmanje djelovanje naići će na ozbiljan, širok i bolan odgovor"

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program

  • Svijet

  • 16. Apr. 2024  

  • 0

Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

"Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u "roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira".

Iran je tijekom vikenda izveo napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael kao odgovor na nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Damasku za koji je optužio Izrael. Iranski napad bio je zaustavljen i nije prouzročio štete ni ljudske žrtve.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

"Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran", rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran".

"Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno", kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...